osijek: KOALICIJA ZA NASTAVAK RADA SKUPŠTINE- HSS razmišlja o raspisivanju izbora

Stranke vladajuće koalicije u Osječkobaranjskoj županiji SDP, LS, HSS i Libra danas su se zauzele za nastavak rada Županijske skupštine, no dožupan Pavo Šarčević (HSS) rekao je kako su na međustranačkom sastanku u Osijeku predstavnici HSSa rekli da su skloni razmišljati i o raspisivanju prijevremenih izbora u toj županiji. L

Županijski odbor HDZ-a i Županijska vijeća HSP-a i HSLS-a danas su od Vlade zatražili da raspusti Županijsku skupštinu, imenuje županijskog povjerenika i raspiše prijevremene izbore jer drže da se Skupština nije sastala u zakonskom roku od tri mjeseca te da je prelaskom vijećnika HSS-a Mateja Perkušića u HDZ ostala bez kvoruma.

Nakon zatvorena sastanka župan Zdravko Bosančić (SDP) izjavio je novinarima kako je dogovoreno da se iduća sjednica Skupštine sazove 30. listopada i da se "rad nastavlja".

Na novinarski upit o osiguranju kvoruma Bosančić je kazao kako nisu jasne sve pojedinosti prelaska HSS-ova vijećnika u HDZ, da će kvorum za sjednicu 30. listopada najvjerojatnije biti osigura te da je razmatrana mogućnost aktiviranja vijećničkog mandata člana Libre Vilima Hermana. Herman nije želio izravno komentirati mogućnost aktiviranja svog mandata, kazavši kako ga je sastanak zbunio, a potpredsjednik Županijskog odbora SDP-a Željan Mrak kazao je kako pitanje kvoruma nije jasno riješeno.

Dožupan Šarčević (HSS) također je potvrdio dogovor o sazivanju Skupštine za 30. listopada, ali je dodao da će se "nešto određenije moći reći nakon sastanka stranačkih tijela".

Na novinarski upit je li HSS predložio raspisivanje novih izbora za Županijsku skupštinu Šarčević je rekao kako predstavnici HSS-a na sastnaku to nisu službeno predložili, ali su rekli da je to za HSS "realna opcija" te da su "o tome skloni razmišljati".

Predsjednik Županijske skupštine Ramir Ristić (LS) izjavio je za Hinu kako HDZ-ov zahtjev za raspuštanjem Skupštine jer je istekao zakonski rok od tri mjeseca smatra pravno neutemeljenim. Tvrdi da zakonska odredba predviđa raspuštanje Skupštine zbog nemogućnosti donošenja odluka u roku od tri mjeseca, a Skupština je, kako drži, "dosad normalno donosila odluke, a preko ljeta nije bilo potrebe za njezinim sazivanjem i donošenjem odluka".

Ristić tvrdi da je Skupština sazvana u zakonskom roku od tri mjeseca, jer je sjednica sazvana za 25. rujna, kad nije održana zato što nije bilo kvoruma te da tek tog datuma nije bila u stanju donositi odluke. "Formalno imamo dostatno vijećnika, 27, ali moramo vidjeti možemo li dalje funkcionirati ili ne", ocijenio je Ristić.

Pročitajte više