Osijek: Novi studij lovstva

Na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku pri Katedri za lovstvo odlukom Fakultetskog vijeća od jeseni kreće novi diplomski studij lovstva, kao prvi takav studij u Hrvatskoj, izvijestio je danas na sastanku s predsjednikom Hrvatskog lovačkog saveza (HLS) Đurom Dečakom dekan osječkog Poljoprivrednog fakulteta Rudolf Emert.

Uz novi studij, pri Katedri za lovstvo već postoji magistarski studij "Lovna i opća kinologija" te doktorski "Lovstvo i kinologija".

Đuro Dečak je rekao da Savez "pozdravlja osnivanje studija lovstva jer je to od iznimne važnosti za znanstveni pristup lovstvu". Dodao je kako je HLS danas donirao za novi studij lovstva i fakultetsku knjižnicu "uglavnom sva znanstvena djela i knjige o lovstvu" te da će to i ubuduće činiti.

Podsjetio je da u Hrvatskoj ima 50.000 organiziranih lovaca, te da Hrvatski lovački savez upravo ove godine obilježava 80 godina svoga djelovanja, dok je prije tri godine obilježeno 120 godina organiziranog lovstva u Hrvatskoj.

Posebno se osvrnuo "na brojne neodgovorne grupe i pojedince koji svojom isključivošću nanose veliku štetu ugledu lovaca tražeći, među ostalim, da se zabrani lov kao djelatnost". "To je smiješno jer bez organiziranog lovstva mnoge bi životinjske vrste nestale, a upravo lovci svojim članskim prilozima financiraju hranu i skrb za brojne životinje i najbolji su čuvari prirode i okoliša", rekao je Dečak, napomenuvši da savez osuđuje i uvijek će se boriti protiv neodgovornih pojedinaca koji krivolovnim i ostalim radnjama nanose štetu ugledu lovaca.

Dečak je najavio i skoro organiziranje okruglog stola na kojemu će biti i predstavnici ekoloških udruga kako bi se "argumentirano utvrdio razlog tolike netrpeljivosti zelenih prema lovcima".

Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku dr. Emert naglasio je kako je taj fakultet, na kojemu studira 1300 studenata, najstariji i najveći fakultet na osječkom sveučilištu.

(Hina) vsik ydd

Pročitajte više