Osijek: Održana ekumenska tribina

U OKVIRU molitvene osmine za jedinstvo kršćana osječka Katolička laička zajednica "Molitva i riječ" organizirala je večeras u rezidenciji Družbe Isusove ekumensku tribinu na temu "Liturgijska raznolikost i jedinstvo".

Uz brojne katoličke, pravoslavne i druge kršćanske vjernike i svećenike, na ekumenskoj tribini su bili đakovački i srijemski pomoćni biskup mons. Đuro Hranić, episkop osječko-poljske i baranjske eparhije Lukijan i prof. liturgike na Bogoslovnom fakultetu Srpske pravoslavne crkve u Beogradu Vladimir Vukašinović.

Voditelji tribine biskup Hranić i prof. Vukašinović istaknuli su da je večerašnji skup pokazao otvorenost dviju crkava, te vjernika i pastira da ekumenski djeluju na prostorima gdje su takvi susreti hrabrost, ali kako su istaknuli, i nužnost.

Svi mi imamo svoje rane i zato je obveza upravo duhovnih pastira da pomognu, kazao je episkop Lukijan. Izrazio je zadovoljstvo što su se "braća u Kristu okupila na zajedničkom zadatku".

Liturgijske pjesme izveli su članovi svećeničkog zbora osječko-poljske i baranjske eparhije iz Dalja, pod vodstvom protojereja Stavrofora Ratomira Petrovića, arhijerejskog namjesnika i članovi katoličkog pjevačkog društva "Svetog Josipa" iz Osijeka, pod vodstvom dr. Vladimira Peljhana.

Pročitajte više