Osijek: Otkriveno spomen obilježje hrvatskim braniteljima

SPOMENOBILJEŽJE hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata večeras je svečano otvoreno u sklopu proslave Dana zaštitnika Osijeka, svetih Petra i Pavla.

Spomen-obilježje predstavlja sedam parova čeličnih vratnica izvedenih u smeđe-narančastoj boji, boji dunavske teglenice koja je 1991. dovela prognanike u Osijek.

Simbolikom paljenja svijeća na pet postaja od središnjeg osječkog Trga Ante Starčevića do Trga Slobode gdje je postavljeno spomen-obilježje, odana je počast i sjećanje na stradale u Domovinskom ratu.

Na pojedinim postajama svijeće su zapalili Osječko-baranjski župan Zdravko Bosančić, gradonačelnici gradova u županiji te predstavnici MUP-a i Hrvatske vojske te stradalnika Domovinskog rata. Na petoj postaji ispred spomen-obilježja svijeće su upalila djeca poginulih hrvatskih branitelja, a ružu je u ime stradalnika položila Štefica Krstić, predsjednica Udruge zatočenih i nestalih branitelja Osječko-baranjske županije.

Spomen-obilježje napravljeno je na inicijativu udruga proizašlih iz Domovinskog rata Osječko-baranjske županije.

Svečanosti otvaranja prethodila je sveta misa zahvalnica za sve poginule koju je u osječkoj župnoj crkvi Svetih Petra i Pavla vodio đakovački i srijemski biskup msgr. Marin Srakić.

(Hina) vsik ln

Pročitajte više