OSIJEK: OTVORENA IZLOŽBA "KRIŽNI PUT" MATE TIJARDOVIĆA

U povodu predstojećeg posjeta pape Ivana Pavla II. Osijeku i Đakovačkosrijemskoj biskupiji, u osječkoj Clubgaleriji "Magis" večeras je otvorena izložba "Križni put", poznatog ernestinovačkog umjetnika i člana ernestinovačke likovne kolonije Mate Tijardovića.

Izloženo je 15 drvenih reljefa koji prikazuju 14 postaja Isusova križnog puta i njegovo uskrsnuće.

Govoreći na otvorenju izložbe, pomoćni biskup đakovačko-srijemski msgr. Đuro Hranić ocijenio je da su takvi događaji "najbolji oblik društvene pripreme za povijesni dolazak pape Ivana Pavla II. u Osijek i biskupiju".

"Umjetnički izričaj i kulturna baština izričaji su duše samoga umjetnika i jednoga naroda. Ova izložba simbolički prikazuje trpljenje i patnju pravednika i stoga je izvrstan prilog stvaranju autentičnog kršćanskog ozračja pred dolazak Svetoga Oca", ocijenio je Hranić.

Umjetnik Tijardović rekao je kako je počašćen što svojom izložbom sudjeluje u pripremi dolaska Svetoga Oca u Osijek i Đakovačko-srijemsku biskupiju, kazavši da je i osobno, kao prognanik iz Ernestinova, prošao svoj križni put, koji pokazuje i u svojim umjetničkim ostvarenjima.

Mato Tijardović dosad je imao 41 samostalnu i 209 skupnih izložbi, a, osim u Hrvatskoj, izlagao je svoje radove u Hamburgu, Muenchenu, New Yorku, Beču, Parizu, Zuerichu i Sidneyu.

(Hina) ivuč mć

Pročitajte više