Osijek: počelo suđenje optuženima za ucjenu i otmicu

Na osječkom Županijskom sudu danas je počelo suđenje Dragi Babiću, Tihomiru Wilhelmu, Miroslavu Vorkapiću, Goranu Kriviću i Miroslavu Bodražiću, koje je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) optužio za udruživanje radi činjenja kažnjivih djela, kažnjivih djela ucjene, otmice, pokušaja ucjene i poticanja na ucjenu.

Optuženi su da su se s Dragom Babićem na čelu kao organizatorom od travnja do studenog prošle godine, kad su uhićeni, udruživali kako bi ucjenom i otmicom od oštećenika, osječkih poduzetnika Željka Hoffmana, Ante Hrgovića i Ivana Žderića, ostvarili protupravnu imovinsku korist.

Babić je optužen da je određivao visinu novčanih svota koja će biti tražena od oštećenika, da je prijetnjama zastrašivao oštećenike i članove njihovih obitelji te primao zatraženi novac na mjestima koje je sam određivao, dok su mu ostali optuženici u tome pomagali.

Na današnjoj glavnoj raspravi optuženici su izjavili da se ne osjećaju krivima za kažnjiva djela navedena u optužnici USKOK-a, a Babić i Wilhelm kazali su da im je optužnica nejasna, pa im je predsjednik Sudskog vijeća Krunoslav Barkić morao objasniti za što ih se tereti.

Na današnjoj glavnoj raspravi saslušan je oštećenik Željko Hoffman, a suđenje se nastavlja sutra saslušanjem svjedoka.

(Hina) xivuc ydd

Pročitajte više