Osijek: Proglašena elementarna nepogoda zbog suše

ŽUPAN Zdravko Bosančić proglasio je danas elementarnu nepogodu za Osječkobaranjsku županiju zbog posljedica dugotrajne suše na usjevima pšenice, raži, ječma, šećerne repe i krmnog bilja, izvijestilo je danas Županijsko poglavarstvo.

Županijsko je poglavarstvo na prijedlog Povjerenstva za procjenu šteta odlučilo proglasiti elementarnu nepogodu za spomenute kulture, a ako suša potraje, moguće je proglašenje elementarne nepogode i za ostale kulture, izvijestili su župan Bosančić i suradnici na konferenciji za novinare. Prve su štete procijenjene na 120 - 150 milijuna kuna, ali će biti i veće. Općinska, gradska i županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda obavit će konačnu procjenu šteta, istaknuli su županijski predstavnici.

Dožupan Pavo Šarčević ponovio je kako se od države traže da izdvoji više proračunskog novca za odštetu proizvođača te da im se pomogne ukinućem plaćanja zakupa za državno poljoprivredno zemljište, odgodom kreditnih obveza i smanjenjem referentnih prinosa.

"Zbog neizravnih šteta od suše postavlje se pitanje kakva će biti domaća prerađivačka industrija, stočarska proizvodnja i tržište poljoprivrednih proizvoda", rekao je Šarčević.

Pročitajte više