OSIJEK: SMANJEN BROJ POČINJENIH, A POVEĆAN BROJ POKUŠANIH SAMOUBOJSTAVA

Prošle je godine na području Osijeka smanjen broj samoubojstava, ali je povećan broj njihovih pokušaja. L

Naime, protekle je godine devet osoba počinilo samoubojstvo, što je za 12 samoubojstava manje nego u 2002. godini, a 15 ih je pokušalo oduzeti si život, što je 11 pokušaja više nego 2002. godine.

Prema podatcima osječko-baranjske Policijske uprave, prošlogodišnja samoubojstva najčešće su počinjena vatrenim oružjem i vješanjem, a zabilježen je po jedan slučaj samoubojstva utapanjem i bacanjem sa stambene zgrade.

U policiji navode kako su od devet prošlogodišnjih samoubojstava sedam počinili muškarci te u dva slučaja žene, a da su glavni motivi psihička i tjelesna bolest, siromaštvo, alkoholizam i obiteljski problemi.

Kod izvršenih samoubojstava za sedam osoba to je bio prvi pokušaj, dok su ga dvije osobe pokušale počiniti više puta.

Od 15 evidentiranih pokušaja samoubojstva najčešći su to bili slučajevi trovanja tabletama, rezanja vena žiletom, vješanja, utapanja ili upotrebe vatrenog oružja, a zabilježen je i pokušaj samoubojstva ubadanjem kuhinjskim nožem.

U 11 slučajeva samoubojstvo su pokušali počiniti muškarci, a u četiri slučaja žene.

Utvrđeni motivi za pokušaj samoubojstva bili su nesređeni obiteljski odnosi, tjelesne i duševne bolesti, dugovi, ljubavni problemi, ljubomora, neuspjeh u školi, gubitak posla te narkomanija, dok za jedan pokušaj nije utvrđen motiv.

Od 15 evidentiranih pokušaja samoubojstva za deset osoba to je bio prvi pokušaj samoubojstva, dok ga je pet osoba pokušalo izvršiti više puta.

U osječko-baranjskoj PU ističu kako se dob počinitelja počinjenih i pokušanih samoubojstava, evidentiranih u prošloj godini, kreće od 15 do 75 godina.

(Hina) xvuč ysp

Pročitajte više