OSIJEK: ZA ŽUPANIJSKU SKUPŠTINU PREDANO 16 IZBORNIH lista

Za prijevremene izbore za Skupštinu Osječkobaranjske županije, koji će se održati 18. siječnja, noćas do 24 sata, kada je bio zadnji rok za predaju, primljeno je 16 kandidacijskih izbornih lista, izvijestio je Ninoslav Ljubojević, predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva.

Uz stranke koje će nastupiti samostalno na predstojećim izborima predane su tri koalicijske liste: SDP, Libra i SBHS, zatim Hrvatski demokršćani, HKDU i HIP, te treća lista - Bebić Vladimir-Treći hrvatski blok, Demokratski savez zelenih i Stranka umirovljenika.

Samostalno na izbore idu Hrvatski blok, SDSS, HSLS, HSP, LS, HDZ, DC, Zeleni Hrvatske, Hrvatska stranka umirovljenika, HSS, Hrvatska pučka stranka, Stranka hrvatske ravnice i Nezavisna lista Matije Škulca.

U Osječko-baranjskoj županiji ima oko 290.000 birača upisanih u biračke popisa, kazao je Ljubojević. Dodao je kako predizborna kampanja počinje 48 sati nakon predaje izbornih lista, do kada će izborno povjerenstvo pregledati predane materijale i javno ih objaviti.

Za Skupštinu Osječko-baranjske županije bira se 47 vijećnika, odnosno 51 ako među 47 vijećnika ne bude bilo četvero pripadnika srpske nacionalne manjine jer se tada dodatno biraju četiri predstavnika Srba.

Vlada je raspustila Skupštinu Osječko-baranjske županije u studenom, jer nije održala sjednicu više od tri mjeseca,a za povjerenicu imenovala Jadranku Nikolov.

Kriza vlasti u Skupštini počela je u travnju kada je 18 vijećnika HDZ-a i četiri iz HSLS-a (stranke koja je do tada bila u vladajućoj koaliciji) podnijelo ostavke, a HDZ-u pristupio vijećnik HSS-a koji je također bio iz vladajuće koalicije (SDP, HSS, LS).

Nakon toga još je četiri vijećnika HSP-a podnijelo ostavke na vijećničke mandate, te je tako vladajuća koalicija ostala s 25 mandata, a oporba s 26.

(Hina) vs dd

Pročitajte više