Osijek: Županijska skupština bez kvoruma

SJEDNICA osječko-baranjske Županijske skupštine na kojoj se, uz nazočnost vijećnika osječkoga Gradskoga vijeća, trebalo raspravljati o pretvorbi i privatizaciji trgovačkih društava na području Osijeka, odgođena je zbog nedostatka kvoruma.

Budući da je od 27 potrebnih vijećnika, na sjednici bilo njih 26, predsjednik Skupštine Ramir Ristić (LS) konstatirao je da Skupština nema kvorum i da se sjednica odgađa. Sjednici nije bio nazočan vijećnik LS-a Goran Goluža, a HDZ, HSP i HSLS nastavili su s bojkotom Županijske skupštine jer je drže nelegitimnom, nakon što je 26 vijećnika tih stranaka u travnju podnijelo ostavke na svoje mandate.

Predsjednik Skupštine Ristić u izjavi novinarima ocijenio je kako u većini županija skupštine funkcioniraju uz minimalni kvorum, ali da u njima postoji i oporba, dok je u ovom slučaju za kvorum potrebna nazočnost svih vijećnika vladajuće koalicije SDP-a, LS-a, HSS-a i Libre te SDSS-a.

Na novinarski upit je li točno da za tjedan dana istječe zakonski rok od tri mjeseca u okviru kojega se mora sazvati sjednica Skupštine, Ristić je ustvrdio da je "Skupština sve potrebne odluke donosila na vrijeme", a na tvrdnje novinara da Skupština nije sazvana gotovo tri mjeseca, kazao je da se nije sastajala zbog godišnjih odmora.

Predsjednik osječko-baranjskog SDP-a Željko Malević kazao je da se u radu Skupštine mogla očekivati ovakva situacije jer, kako kaže, "kvorum ovisi o jednoj ruci".

Ako je vijećnik LS-a bio opravdano spriječen, onda ćemo u roku od sedam dana održati ovu sjednicu, a ako je riječ o nečem drugom, onda su sve opcije otvorene, izjavio je Malević.

Pročitajte više