"Osječki zeleni" zadovoljni odgovorima Jadranke Kosor

PREDSJEDNIČKA kandidatkinja Jadranka Kosor odgovorila je na deset pitanja koje su prošli tjedan "Osječki zeleni" postavili njoj i predsjedničkom kandidatu Stjepanu Mesiću, a koja se odnose na zaštitu prirode i okoliša.

Voditeljica "Osječkih zelenih" Ljiljanka Mitoš Svoboda izjavila je kako su zadovoljni odgovorima Jadranke Kosor "koji su pokazali visoku odgovornost prema okolišnim temama".

Odgovarajući na pitanje o zaštićenim dijelovima prirode, te zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama, Kosor je istaknula kako će se kao buduća predsjednica zauzimati za najvišu razinu zaštite prirode i okoliša, te biljnog i životinjskog svijeta.

Posebno je istaknula kako je "svjesna da onečišćenje okoliša ugrožava sve, a posebno djecu do pet godina", te da će "posebno inzistirati na monitoringu pitke vode, upotrebe kemijskih sredstava i ostaloga što ugrožava zdravlje ljudi, a posebno djece".

Kada je voda u pitanju, "svi postajemo svjesni da upravo ona postaje strateško svjetsko pitanje", no "hvala Bogu, Hrvatska je zemlja uistinu s velikim vodnim bogatstvom i dužnost je Republike Hrvatske pa, tako i mene kao buduće predsjednice, da se na najvišoj razini provodi zaštita pitke vode i vodnog bogatstva", stoji u jednom od odgovora Jadranke Kosor.

Odgovarajući na pitanje o razminiranju, istaknula je kako je upravo jučer u Iloku govorila o problematici područja od posebne državne skrbi, te je istaknula da je razminiranje prioritet.

Svi oblici kriminala i korupcije, pa tako i u okolišu, moraju biti sankcionirani po zakonima Republike Hrvatske. Kada su zaštićena područja u pitanju, treba pojačati inspekcijske službe i uvesti monitoring nevladinih organizacija za okoliš.

Predsjednički kandidat Mesić također je odgovorio na deset pitanja "Osječkih zelenih" o zaštiti prirode i okoliša.

Pročitajte više