Osječko-baranjska skupština tuži Upravni sud

DOŽUPAN Pavo Šarčević najavio je večeras da će Skupština Osječko-baranjske županije podnijeti Ustavnom sudu tužbu protiv Upravnog suda zbog njegova rješenja o nelegitimnosti te skupštine od 17. travnja ove godine.

Skupština će tužbu podnijeti najvjerojatnije već sutra, izjavio je večeras za Hinu dožupan Šarčević (HSS). Izvijestio je da je na večerašnjem sastanku vladajuće koalicije (SDP, HSS, LS), te predstavnika potpornih predstavnika Libre-Hrasta i SDSS-a, dogovoreno da se zatraži i tumačenje Ministarstva pravosuđa glede sazivanja sjednice Skupštine potkraj ovoga ili u početkom idućeg mjeseca.

Kako nije raspuštena, Skupština legitimno postoji sve dok ima legitiman broj vijećnika, ustvrdio je Šarčević. Najavio je da će od vijećnika Gorana Goluže iz LS-a, koji se nije odazvao nedavno sazvanoj sjednici zbog čega nije mogla biti održana Skupština, zatražiti pismeno očitovanje hoće li ostati vijećnik ili će svoj mandat ustupiti drugom članu iz LS-a. Također, kazao je, Vilim Herman (Libra-Hrast) pripremio je pismeno očitovanje Gradskom vijeću za prestanak mandata u Vijeću radi aktiviranja mandata u Skupštini, a to će učiniti samo ako bude 27. vijećnik.

Bitno je, rekao je Šarčević, da se iduća sjednica Skupštine održi jer će ona najbolje pokazati je li uopće moguć nastavak rada ili ne. Ujedno, dodao je, na toj bi sjednici trebalo donijeti važne odluke za Osječko-baranjsku županiju, kao što su rebalans proračuna i proračun za sljedeću godinu.

HSS kao koalicijski partner zauzimao se za prijevremene izbore jer je očito da štošta nije u redu, ali samo ako se ti izbori provedu kad i parlamentarni. Kako je ta mogućnost otpala, a raspisivanje prijevremenih izbora je skupo, priklonili smo se mišljenju da Skupština u sadašnjem sazivu ipak nastavi rad, zbog čega će koalicija i zatražiti mišljenje Ministarstva pravosuđa.

Šarčević je podsjetio da je Ministarstvo izdalo tumačenje po kojem je Skupština mogla nastaviti rad. Ako to ne bude moguće, sigurno će nastati velike teškoće jer je Skupština, uz ostalo, izabrala suce porotnike čije bi odluke mogle postati upitne. Svi ti pravni potezi poduzimat će se usporedno s podnošenjem tužbe Ustavnom sudu protiv Upravnog suda, rekao je Šarčević.

Pročitajte više