Osmeročlana skupina osumnjičena za krivotvorenje i prodaju dokumenata potrebnih za dobivanje vozačke dozvole

ZAGREBAČKA policija prijavila je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) osmeročlanu skupinu zbog sumnje da su krivotvorili uvjerenja o položenim vozačkim ispitima i liječničke potvrde o sposobnosti za upravljanje vozilima.

Policija sumnja da je 36-godišnjak 2001. organizirao kriminalnu skupinu u kojoj su ostali osumnjičeni bili zaduženi za prodaju krivotvorenih uvjerenja Hrvatskog autokluba (HAK) o položenom vozačkom ispitu i krivotvorenih liječničkih potvrda Doma zdravlja MUP-a o duševnoj i tjelesnoj sposobnosti za upravljanje vozilima na motorni pogon.

Policija tvrdi da je organizator skupine nabavljao krivotvorena uvjerenja od nepoznate osobe, dok su ostali pronalazili i za iznose od 3.700 do 10.000 kuna ta uvjerenja prodavali zainteresiranima u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Oni su od prodaje uvjerenja, čija je cijena ovisila o kategoriji vozačkog ispita, dobivali određenu proviziju.

Kriminalističkom obradom do sada je utvrđeno da je 22 kupaca krivotvorenih uvjerenja ove godine uspjelo dobiti vozačke dozvole u policijskim postajama PU zagrebačke.

Osmoricu osumnjičenih, u dobi od 32 do 52 godine, tereti se za dva kaznena djela, krivotvorenje isprava i udruživanje i udruživanje radi činjenja težih kaznenih djela, a njihov identitet nije otkriven.

Policijska istraga o prodaji krivotvorenih uvjerenja traje više mjeseci, a u nju su osim Odjela organiziranog kriminala zagrebačke policije uključene i njihove kolege iz PU ličko-senjske jer su i natom području otkrivene krivotvorine.

Zagrebačka policija već je lani u listopadu i studenome kazneno prijavila 29 osoba zbog sumnje da su na osnovu krivotvorenih dokumenata 2002. dobili vozačke dozvole, a naknadno je otkriveno još 20 osoba koje su na isti način dozvole dobili 2001. i 2003.

Pročitajte više