Osniva se centar za istraživanje, iskorištavanje i zaštitu krša

Hrvatska će do kraja srpnja dobiti znanstvenoistraživačku ustanovu za poticanje organizirana istraživanja, iskorištavanja i zaštite krša koji se nalazi na više od polovice državnog područja.

Osnivanju centra, uz ostalo, prethodit će rasprava o nazivu, budući da u hrvatskoj tradiciji postoje dva naziva - krš i kras, a jezikoslovci upozoravaju na različita značenja tih pojmova.

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Juraj Božičević izjavio je kako je osnivanje centra rezultat nekoliko sastanaka na kojima su određeni temelji projekta.

Ustanova bi u početku trebala imati značaj centra koji bi s vremenom prerastao u institut.

Povezivala bi sadašnje i nove aktivnosti na tom području od lokalnih samouprava, županija do države, provoditelja prostornih planova, javnih ustanova, sveučilišta, privatnih ulagača, turističkih gospodarstava i drugih, rekao je Božičević.

Sjedište centra bit će u Gospiću, jer je to najpovoljnije lokacijsko središte koje tako zadovoljava dio svojih razvojnih potreba.

Trenutačno se u Ministarstvu znanosti osniva vijeće za krš, zatim će se izraditi studija izvedivosti mreže ustanova centra, a osnutak centra planira se do 20. srpnja. Zatim će biti izrađena baza podataka o ustanovama, stručnjacima i projektima vezanim uz krš.

Državni tajnik pozvao je zainteresirane da doprinesu projektu osnutka centra.

(Hina) xiluc ymc

Pročitajte više