ostvareno oko 70 posto vladina plana za obnovu Vukovara

Predsjednica Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara Diana Galić izvijestila je danas kako je do sada ostvareno oko 70 posto od vladina Plana i programa obnove i razvoja grada Vukovara za prošlu i ovu godinu. L

U obnovi i razvoju Vukovara, pored Fonda, sudjeluju i Ministarstvo za javne radove, obnovu i graditeljstvo i grad Vukovar.

Vladin Plan i program obnove Vukovara za 2002./2003. godinu sadrži 70-ak različitih projekata, od kojih će se provedba nekih - zbog neriješenih imovinsko-vlasničkih odnosna nad pojedinim objektima predviđenima za obnovu - nastaviti i iduće godine, rekla je za Hinu predsjednica Fonda za obnovu i razvoj Vukovara.

Kao najznačajniji od takvih projekata istaknula je konačni početak izgradnje gospodarske zone u Vukovaru.

Trenutačno je za ulaganja u buduću vukovarsku gospodarsku zonu, koja će se izgraditi na prostoru Borova, zainteresirano 20 tvrtaka, a potencionalnim ulagačima bit će ponuđeno 70 parcela velikih od 2 do 11 tisuće četvornih metara.

Procjenjuje se da bi u toj zoni moglo biti zaposleno između 600 i 1000 osoba, rekla je Diana Galić.

Vlasnik i osnivač gospodarske zone je Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara, koji je, uz tvrtku "Filir", u Vukovaru suvlasnik podunavske slobodne zone.

Ta je zona, u kojoj trenutačno posluju tri tvrtke sa 126 zaposlenih osoba, počela raditi prije osam mjeseci.

"Mislim da je ovo pravi put ka obnovi u ratu stradalog vukovarskog gospodarstva. Pravi učinci i rezultati rada Fonda na osnivanju gospodarskih i slobodnih zona trebali bi se vidjeti idućih godina", ocijenila predsjednica Fonda.

Podsjetila je kako neke kalkulacije pokazuju da je - zahvaljujući brojnim povlasticama koje prema Zakonu o obnovi i razvoju Vukovara imaju investitori - poslovanje u tom gradu jeftinije za oko 40 posto nego u drugim dijelovima Hrvatske.

Dodala je da je jedna od značajnijih poticajnih mjera i Program sufinanciranja proizvodnih projekata u gradu Vukovaru.

Naime, Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara spreman je sufinancirati proizvodne projekte s 20 posto bespovratnih sredstava u obliku potpore za otplaćivanje nekoliko prvih anuiteta bankarskog kredita i kamata za vrijeme počeka kredita, ako ga ima.

"Do sada smo na taj način uspjeli realizirati 6,7 milijuna kuna od ukupnog iznosa od 7 milijuna kuna planiranog za ovu godinu", rekla je Diana Galić. Naglasila je da je Fond do sada na taj način sufinancirao 18 razvojnih projekata koji predviđaju zapošljavanje u Vukovaru 348 osoba.

Prema nekim podatcima u Vukovaru je oko 37 posto stanovnika nezaposleno.

Po mišljenju predsjednice Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara, ključna godina za gospodarski razvoj Vukovara mogla bi biti već iduća, kada će se na području toga grada konačno stvoriti prostorni preduvjeti za veća razvojna ulaganja.

Podsjetila je kako je i aktualna Vlada prihvatila Plan i program obnove i razvoja Vukovara u idućih pet godina, i upravo u tom razdoblju, smatra Diana Galić, gospodarstvo Vukovara trebalo bi se oporaviti i omogućiti daljnji razvoj.

(Hina) ždra sp

Pročitajte više