Osude izraelskog ubojstva šefa Hamasa i u nedjelju stižu iz cijelog svijeta

IZ SVIH dijelova svijeta stižu u nedjelju osude izraelskog atentata na čelnika Hamasa Abdela Aziza Mohammeda al-Rantissija.

Europska unija ocijenjuje da je riječ o "nezakonitom" činu, koji bi mogao pokrenuti novi val nasilja i ekstremizma na Bliskom istoku.

"Stajalište EU-a je jasno: takva su ubojstva u suprotnosti s međunarodnim pravom. Ona su neopravdana", rekao je irski ministar vanjskih poslova Brian Cowen.

Ocijenivši da ubojstvo čelnika Hamasa ponovno povećava napetost u regiji, službena Moskva je izrazila duboku uznemirenost mogućim posljedicama. "Rusija se oduvijek zauzimala za reguliranje spornih pitanja mirnim i zakonitim putem, a ubojstvo smatra nedopustivim", rekao je Aleksandar Jakovenko, glasnogovornik ruskog Ministarstva vanjskih poslova dodavši kako Moskva ne dovodi u pitanje pravo Izraela da se brani od terorizma i štiti svoje državljane, nego inzistira da se to čini unutar granica međunarodnog prava.

Kineska novinska agencija Xinhua također prenosi zabrinutost kineske vlade da bi ubojstvo Rantissija moglo izazvati eskalaciju nasilja između Palestinaca i Izraelaca.

Japanska ministrica vanjskih poslova Yoriko Kawaguci smatra da je "ubojstvo Rantissija nepromišljen i neopravdan čin s nesagledivim posljedicama". "Oštro osuđujem ovaj čin Izraela i pozivam izraelsku vladu na maksimalnu suzdržanost", dodala je Kawaguci.

Osude izraelskog atentata stižu i iz arapskog svijeta. Pakistan, Kuvajt i muslimanske organizacije drže da je riječ o samovoljnom potezu Izraela, koji dovodi u pitanje napore za postizanjem mirnog rješenja bliskoistočne krize.

Glasnogovornik pakistanskog ministra vanjskih poslova Masood Khan je pozvao međunarodnu zajednicu da "zaustavi kotač nasilja i oživi mirovni proces".

Kuvajstki ministar energije šeik Ahmed Fahed al-Sabah je u ime vlade izrazio "duboko žaljenje" zbog ubojstva čelnika Hamasa i ponovio da se Kuvajt protivi svakom obliku terorizma, bio on državni ili individualni.

Organizacija islamske konferencije, najveća muslimanska politička organizacija, drži da bi Izrael morao snositi posljedice svojeg "kriminalnog čina" i poziva Vijeće sigurnost UN-a da poduzme odgovarajuće mjere za zaštitu palestinskog naroda.

I Muslimanska svjetska liga sa sjedištem u Meki u Saudijskoj Arabiji poziva organizacije za zaštitu ljudskih prava da ustanu u zaštitu Palestinaca, "koji trpe brutalnosti, divljaštvo i terorizam Izraela".

Pročitajte više