Osuđen Zagrepčanin koji je ubio Nijemca zbog komplimenta

Foto: Regional Express

EDI SEDIĆU, 33-godišnjem Zagrepčaninu koji se skrasio u Puli i okolici i koji je prošlog ljeta nožem ubo Nijemca u Valbandonu, presuđena je prisilna hospitalizacija u psihijatrijsku ustanovu, javlja Glas Istre.

Naime, Sedić je bio neubrojiv kad se to dogodilo.

Utvrđeno je da je 16. srpnja 2019. na Fažanskoj cesti kod kućnog broja 105 u Valbandonu Edo Sedić nožem ubo Patricka Johanna Bessingera (23), njemačkog turista, i da je bio u neubrojivom stanju paranoidne šizofrenije i ovisnosti o kanabinoidima.

U takvom stanju počinio je protupravno djelo sa zakonskim obilježjima ubojstva. Sukladno zakonu o zaštiti osoba s duševnim smetnjama, Vijeće Županijskog suda u Puli kojim je predsjedala Vera Glasnović Gjoni odredilo je Edi Sediću mjeru prisilne hospitalizacije.

Ubio ga zbog dredloksa

Podsjetimo, krvavom događaju na Fažanskoj cesti prethodio je Sedićev susret sa skupinom mladih Nijemaca u jednom beach baru na Hidrobazi. Ondje je oko 21.15 Bessinger sjedio s nekoliko svojih prijatelja, također mladih Nijemaca, te je Sediću rekao da mu se sviđaju njegovi dredloksi. Međutim, Sedić to nije shvatio kao kompliment, već kao uvredu. Verbalno je napao mlade Nijemce, a oni nakon nekog vremena nisu imali što drugo napraviti nego napustiti beach bar. Krenuli su pješice prema Fažanskoj cesti, ali je za njima, pogrešno interpretirajući cijelu situaciju, na biciklu i sa psićem, krenuo i Sedić.

Na Fažanskoj cesti mladi Nijemci su se oko 22.40 zaustavili i pitali Sedića zašto ih prati, a on im je odgovorio da oni njega prate i da su ga oni silovali. Tada je izvadio nož i počeo njime mahati te je pritom 23-godišnjeg Bessingera jednom ubo nožem u prsa. Uplašeni mladi Nijemci svog su ranjenog prijatelja odveli do terase obližnje Ville Lavanda, gdje su im pomogle vlasnica i njezina kćer.

Pozvani su hitna pomoć i policija. Sedić je pak spremio nož u ruksak, sjeo na bicikl i sa psom se odvezao do kampa Brioni, odnosno do Puntižele. Teško ozlijeđeni Bessinger prevezen je u pulsku bolnicu, no nije mu bilo spasa. Preminuo je u 1.45. Za to je vrijeme policija tragala za počiniteljem te je u ponoć i 20 minuta u kampu Brioni uhitila Edu Sedića.

Pročitajte više