OTKRIĆE NOVOG DINOSAURA STAROG 210-215 MILIJUNA GODINA

Novog dinosaura, golemog biljojeda starog oko 210 milijuna godina iz razdoblja prvih dinosaura, službeno je u Južnoafričkoj Republici, gdje je fosil i pronađen, identificirao i predstavio australski istraživač. L

Antetonitrus, najveća životinja koja je u to doba živjela na Zemlji, četvoronožac duga vrata, bio je dug deset metara i težio 1,8 tona, na što upućuju ostaci koji su osamdesetih pronađeni u pokrajini u središtu zemlje, a ponovno su 'otkriveni' 2001. na policama sveučilišta Witwatersrand (Johannesburg), gdje su počivali.

Adam Yates s paleontološkog instituta u Witwatersrandu koji već dvije godine sustavno proučava pronađene okamine, kazao je da je Antetonitrus (lat. "prije groma") dobio ime prema orijaškom brontosauru, 'gušteru gromovniku' koji je jedan od najpoznatijih dinosaura i pripada istoj porodici, ali se pojavio puno kasnije.

Otkriće je iznimno važno, rekao je Yates, jer bi nam Antetonitrus, koji potječe s kraja trijasa i nekoliko je milijuna godina stariji od najstarijih dosad poznatih guštera, "mogao dati spoznaje o najstarijim dinosaurima koje dosad nismo imali".

Istraživač misli da je polupustinjsko mjesto Karoo na kojemu je pronađen Antetonitrus bogato fosilima i da 'njegov' dinosaur "sigurno nije zadnji veliki dinosaur koji je otkriven u Karoou".

(Hina) vrad dgk

Pročitajte više