Otkriven tajni kod iPhonea, hakeri bi mogli lakše ubacivati viruse u telefone

Foto: Getty images

TVRTKA Apple suočava se s najvećim curenjem informacija u povijesti i velikim narušavanjem sigurnosti korisnika, ocjenjuju stručnjaci, nakon što je anonimni korisnika na popularnoj stranici za razmjenu kodova GitHub objavio tajni sigurnosni kod iOS sustava nazvan iBoot.

Kako piše Vice, objava koda mogla bi uvelike olakšati hakerima pronalazak "rupa" u iOS sustavu i ubacivanje virusa ili programa za nadzor u pametne telefone.

Kod je nazvan iBoot i dio je iOS sustava, točnije, radi se o kodu koji omogučava pokretanje iOS-a, prvog procesa koji se odvija kada uključite svoj iPhone.

Jonathan Levin koji je napisao nekoliko knjiga o iOS i macOS sistemu ocijenio je kako je otkrivanje iBoot koda "najveće curenje informacija u povijesti". Usprkos tome stručnjaci pozivaju korisnike da ne paničare, ali napominju kako će hakeri sada biti u mogućnosti da analiziraju kod i kasnije ga iskoriste za manipulaciju.

Vice piše da se kod koristi za iOS 9, stariju verziju operativnog sustava, ali njegovi dijelovi se vjerojatno još koriste i u iOS 11.

Vice piše i da je ovaj kod prije godinu prvi put objavljen na Redditu, ali tada je ostao neprimijećen. Vjerojatno je da su pojedinci to primijetili te su radili na "ranjivosti" iOS sistema nekoliko mjeseci. I Apple je zbog tog ranijeg propusta zasigurno poboljšao iBoot kod iPhonea 9 te zbog toga nisu sigurni kako je moglo doći do njegovog otkrivanja.

Pročitajte više