OTVOREN 37. MEĐUNARODNI FESTIVAL KAZALIŠTA LUTAKA

Verdijevom "Aidom", u izvođenju Marionetske družine "Carlo Colla i sinovi", iz Milana, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu večeras je svečano otvoren 37. Međunarodni festival kazališta lutaka PIF.

Ovogodišnji PIF traje do 3. rujna, a na njemu će se predstaviti lutkarska kazališta iz 10-tak zemalja.

Družina "Carla Colle i sinova" od godine 1911. ima status stalnog milanskog kazališta , a do danas su sa svojim predstavama sudjelovali na gotovo svim svjetskim kazališnim festivalima.

Predstava "Aida" - koja na jedinstven način, uz pomoć velikih marionetskih lutaka, progovara o zabranjenoj ljubavi zapovjednika kraljevske straže Egipćanina Radamesa i zarobljene etiopske kraljevne Aide - ostvarena je uz potporu Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu.

Međunarodni festival kazališta lutaka otvorila je zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić, zaželjevši dobrodošlicu svim gostima.

Tijekom predstojećih festivalskih dana posjetitelji će imati priliku vidjeti bogat program sastavljen od 20-tak predstava kazališnih skupina iz BiH, Bjelorusije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Italije, Rusije, SAD-a, Srbije i Crne Gore te iz Slovenije.

Ovogodišnji se PIF održava u znaku 130. obljetnice rođenja velike hrvatske književnice za djecu Ivane Brlić Mažuranić, te će stoga i dva hrvatska kazališta nastupiti sa predstavama nastalim po njenim pričama.

U sklopu PIF-a predstavit će se i bjelorusko lutkarstvo.

Organizatori su najavili i bogat popratni program, u kojem će biti predstavljena izložba iz fundusa moskovskog Muzeja scenskih lutaka Državnog akademskog centralnog kazališta lutaka "Sergej Obrazcov".

(Hina) xkt ysp

Pročitajte više