otvoren prvi hrvatski privatni muzej - Muzej "Marton"

Prvi privatni muzej u Hrvatskoj Muzej "Marton", čiji je vlasnik istaknuti kolekcionar i poduzetnik Veljko Marton, otvoren je danas u Samoboru.

Muzej je smješten u obnovljenoj samoborskoj kuriji, a svečano je otvoren danas - na Međunarodni dan muzeja.

U stalnom postavu Muzeja je oko 900 predmeta - likovnih i primijenjenih umjetnosti, djela nastala uglavnom između godine 1750. i 1850.

Marton je izrazio zadovoljstvo što je na danas - na Dan muzeja uspio otvoriti svoj muzej za javnost, te je Ministarsvu kulture zahvalio na sugestijama.

Najavio je da će uz sadašnju zgradu izgraditi i dodatnu u kojoj će gostovati izložbe suvremene umjetnosti i modnog dizajna.

Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Vladimir Maleković pohvalio je to što je otvoren prvi privatni muzej, koji, po njegovim riječima, ima iznimno vrijedne umjetnine koje je naša javnost dijelom vidjela i na prošlogodišnjoj izložbi u Muzeju za umjetnost i obrt.

Istaknuo je da Muzej "Marton" poštuje sva pravila muzeološke struke, za što je zaslužan sam vlasnik i strastveni kolekcionar Marton, koji se tim poslom počeo baviti prije tridesetak godina.

Samobor se tim muzejom potvrđuje kao mjesto duge i snažne hrvatske kulture, tradicije i povijesti, rekao je Vladimir Maleković i podsjetio da je tu počeo i hrvatski narodni preporod.

Muzej je otvorio gradonačelnik Samobora Žarko Adamek, koji je rekao kako je počašćen što je njegov grad dobio vrijedan muzej koji ima budućnost.

Muzej "Marton" za javnost će biti otvoren petkom, subotom i nedjeljom.

Na svečanom otvorenju sudjelovali su glazbeni umjetnici Sandra Bagarić, Darko Domitrović i Samoborski gudački kvartet. Među mnoštvom uzvanika bio je i američki veleposlanik u Hrvatskoj Lawrence Rossin.

(Hina) ta mć

Pročitajte više