otvorena izložba djela Antuna Mateša s motivima zagreba

Dvadesetak ulja na platnu s pretežitim motivima Zagreba vodećeg hrvatskog slikara Antuna Mateša predstavljeno je na izložbi koja je večeras otvorena u zagrebačkoj Galeriji ´Buljat´.

Pišući o Mateševoj izložbi, povjesničar umjetnosti Igor Zidić naglašava da je Mateš bizaran slučaj hrvatske umjetnosti - iako uživa reputaciju tradicionalista u likovnim krugovima, on se kao malo tko od hrvatskih umjetnika bavi modernom suvremenom temom grada.

Jer, kako napominje, ´hrvatski su modernisti već odavno napustili te teme i, po njima, Zagreb više i ne postoji´.

Večerašnjom izložbom slikar Mateš ulazi u malu obitelj hrvatskih slikara koji još uvijek vide svijet oko sebe, posebice onih slikara koji ga vide i u gradskim vedutama, ističe Igor Zidić.

Mateševo djelo povjesničar umjetnosti Zidić uvrstio je u krug u Ljube Škrnjuga i Vjekoslava Brešića, te ranog Ljube Ivančića, napominjući da je urbani mizerabilizam koji su stvorili ti slikari u Matešu doživio još jednu metamorfozu.

´On je čovjek koji slika i periferiju, ali isto tako ne libi se zaustaviti na drugim zagrebačkim spomenicima, nekoj od gradskih palača ili zgradi Hrvatskog narodnog kazališta ili nekom od gradskih spomenika. Za ovu izložbu Antun Mateš imao je inspiraciju, odnosno uzore u još dvojici hrvatskih slikara od kojih je jedan bio Miljenko Stančić sa svojim ciklusom ´Varaždinskih dopisnica´ ili u Josipu Vaništi koji je i sam realizirao nekoliko prekrasnih zagrebačkih veduta´, navodi u katalogu izložbe Igor Zidić.

Izložba Mateševih ulja na platnu ostat će otvorena do 8. veljače.

Pročitajte više