Otvorena izložba "Pablo Neruda: Život i djelo"

U povodu stote obljetnice rođenja čileanskoga pjesnika Pabla Nerude danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu otvorena izložba autora Željke Lovrenčić i Jordana Jelića "Pablo Neruda: Život i djelo".

Izložba Nerudinih djela postavljena je iz fundusa Nacionalne i sveučilišne knjižnice, nekih ruskih izdanja i onih koje su zahvaljući autorima izložbe i Veleposlanstvu Čilea u Zagreb došle iz Latinske Amerike.

Ravnatelj Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) Josip Stipanov je istaknuo kako se NSK-a ovom izložbom pridružuje mnogim manifestcijama koje diljem svijeta obilježavaju stotu obljetnicu rođenja Pabla Nerude jednoga od najvećih svjetskih pjesnika.

"Ništa od onog što vidimo i osjećamo ne nalazi se na margini Nerudina djela", napomenuo je na otvaranju izložbe čileanski veleposlanik u Zagrebu Manuel Atria i dodao kako je praktički sve uronjeno u Nerudine stihove.

Pjesništvo Pabla Nerude odista je jedinstveno u književnosti Latinske Amerike, istaknuo je Jelić i dodao kako ono što ga čini jedinstvenim upravo je pripadništvo književnoj eliti njegovog kontinenta.

Nerudine stihove su čitali u hrvatskom prepjevu dramski umjetnik Dubravko Sidor, a izvorne španjolske stihove govorio je čileanski konzul Javier Matta.

Izložbu "Pablo Neruda: Život i djelo" organizirali su NSK-a i Veleposlanstvo Čilea u Zagrebu, a otvorila ju je pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske Mirjana Polić Bobić.

NSK je u povodu izložbe o Pablu Nerudi objavila i katalog "Stota obljetnica" u kojem o izložbi i tom čileanskom pjesniku pišu Josip Stipanov, Manuel Atria, Željka Lovrenčić, Jordan Jelić i Boris Kren.

Pablo Neruda (1904.-1973.) čileanski pjesnik, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1971., napisao je više zbirka pjesama, a neke su i kod nas prevođene. Među njima je na hrvatski jezik prepjevana i zbirka "20 ljubavnih pjesama i jedna očajna".

(Hina) xmk ymc

Pročitajte više