Otvorena izložba "Pogled u zagrebačke privatne zbirke"

U sklopu retrospektive jednog od najutjecajnijih hrvatskih slikara Antuna Motike (1902.1992.) večeras je u Galeriji Klovićevi dvori otvorena izložba ´Pogled u zagrebačke privatne zbirke´.

Izložba otkriva djela koja se rijetko izlažu jer se čuvaju u privatnim zbirkama. Iz 31 zagrebačke zbirke za izložbu je posuđeno 75 slika, crteža, skulptura i kolaža, koji kronološki i tematski prate bogati Motikin opus.

Autorica izložbe Lada Bošnjak smatra da je na popratnoj izložbi u Klovićevim dvorima ipak predstavljen tek manji dio Motikinih slika koje se čuvaju u privatnim zbirkama, jer za njih oko četiri tisuće nema točne evidencije. Po njezinim riječima, Motikin opus ima dvadesetak tisuća slika, od kojih oko 16 tisuća pripada umjetnikovoj obiteljskoj ostavštini.

Bošnjak je zahvalila vlasnicima privatnih zbirki što su se odazvali pozivu Galerije da na taj način sudjeluju u popunjavanju velike Motikine retrospektive. Slike su, među ostalim, posuđene iz zbirki Benažić, Bratulić, Kanižaj, Sanader, Vidošević.

Izložena Motikina djela, nastala između 1923. i 1987., daju presjek razvoja njegova umjetničkog opusa, koji kritičari smatraju jednim od ´najsvjetlijih´ u hrvatskoj umjetnosti 20. stoljeća.

Obuhvaćeni su njegovi rani radovi iz vremena dok je studirao na zagrebačkoj Likovnoj akademiji te faze kroz koje je istraživao zbiljsko i fantastično. Tu su i neizostavni aktovi, gradske vedute, mrtve prirode, interijeri.

Na retrospektivi ´Antun Motika´, otvorenoj 19. prosinca prošle godine u povodu 100. godišnjice umjetnikova rođenja i 10. godišnjice smrti, izloženo je 550 djela iz ´Zbirke Motika´, nastalih od 1917. do 1987.

Obje izložbe bit će zatvorene 16. veljače. Dotad će se u Klovićevim dvorima održati tri popratna predavanja o Motiki. Frano Dulibić govorit će o umjetnikovoj karikaturi i slikarstvu (5. veljače), Darko Schneider o ´seksualnosti i snovima´ u njegovim djelima (12. veljače), a Darko Glavan, autor retrospektive, o Motiki u europskom kontekstu (13. veljače).

Pročitajte više