Otvorena izložba suvremenih iranskih umjetnika

Izložba dvoje suvremenih iranskih umjetnika slikara Habibollaha Ayatollahija Habiba i kiparice Mahine Nourmah otvorena je večeras u Muzeju Mimara.

Ta je izložba posljednja u nizu događanja pripremljenih u sklopu održavanja velike izložbe "7000 godina perzijske umjetnosti" koja završava 31. siječnja.

Habibollah A. - Habib predstavio se s 25 slika inspiriranih igraćim kartama. Djela su mu nastala kombinacijom boja i jockera te se autor koristi estetskim geometrijskim raščlanjivanjem slika po uzoru na tabrišku umjetnost koja je obilježila perzijsko slikarstvo 16. stoljeća, ističe se u katalogu izložbe.

Habibollah A. Habib, osim što je jedan od istaknutih suvremenih iranskih slikara, predavač je povijesti umjetnosti na teheranskoj likovnoj akademiji. Do sada je izlagao na više od 50 samostalnih i stotinjak skupnih izložaba u Iranu i inozemstvu. Jedan je od osnivača Bijenala slikarstva i islamske umjetnosti u Iranu.

Kiparica Mahin Nourmah predstavila se s 25 djela, među kojima su skulpture, zidne kompozicije i instalacije izrađene od bronce, kartona, aluminija i plastike. Osnovna su tema njezina dijela izložbe sunce i zemlja jer autorica smatra kako je zemlja baštinica isušenog mora i još uvijek u sebi nosi tragove riba. Svoja djela nazvala je "Zračak suvremene iranske umjetnosti".

Mahin Nourmah diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Teheranu, magistrirala je na Sorbonnei. Izlagala je u Iranu, Francuskoj i Ukrajini. Radila je u teheranskom Muzeju stakla i keramike, a postavila je i nekoliko međunarodnih izložaba u Teheranu.

Sudjelovala je u ocjenjivačkom sudu na nekoliko bijenala keramike u Teheranu koje organizira tamošnji Muzej suvremene umjetnosti. Njezina se djela nalaze u vlasništvu svjetskih i iranskih kolekcionara, a nekoliko ih je u vlasništvu Muzeja suvremene umjetnosti u Teheranu.

Izložbu suvremenih iranskih umjetnika organizirali su Muzej Mimara i Iranski kulturni centar u Zagrebu. Postav izložbe potpisuju kustosi toga muzeja Lada Ratković-Bukovčak i Slaven Perović.

(Hina) xatod ymć

Pročitajte više