otvorena izložba švedskog dizajna "dizajn za tebe i mene"

Izložba predmeta svakodnevne upotrebe specijalno dizajniranih za hendikepirane osobe pod nazivom "Dizajn za tebe i mene" otvorena je večeras u Klovićevim dvorima.

Izloženo je 40-ak predmeta nastalih kao plod suradnje Švedskog instituta i Švedskog društva za obrt i dizajn.

Izložbu su postavili studenti industrijskog dizajna s koordinatorom Magnusom Ericsonom i Pernilom Abrink na čelu.

Među izlošcima su stolica za sjedenje, žlice, olovke, papuče, naočale, te se može vidjeti način na koji su švedski dizajneri riješili probleme za hendikepirane osobe, inzistirajući na funkcionalnosti i jednostavnosti.

Kako je istaknuto na izložbi, Šveđani su u svijetu poznati ne samo kao vodeća zemlja u industrijskom dizajnu nego kao i društvo vrlo osjetljivo na prava i jednakosti za sve, pogotovo kad su posrijedi hendikepirane osobe.

Izložba je do sada bila predstavljena u nekoliko svjetskih metropola, a do kraja godine bit će postavljena u Minsku i Parizu, a njezino gostovanje završava u početku 2005. u Solunu u Grčkoj.

Otvorivši izložbu, švedski veleposlanik u Zagrebu Sture Theolin zahvalio je djelatnicima Klovićevih dvora te kazao kako će ona, osim izmjene iskustava i znanja s područja dizajna, biti poticajna i za mlade hrvatske dizajnere. Napomenuo je kako takvi predmeti imaju sve veću važnost na tržištu. Osim što su funkcionalni predmeti su atraktivni s prihvatljivim cijenama, što je vrlo bitno za tu vrstu primijenjene umjetnosti.

Na otvorenju izložbe nastupio je ženski kvartet saksofonistica Rollin'Phones. U sklopu izložbe 17. rujna bit će održano predavanje Feđe Vukića "Švedska - oblikujuće društvo".

Izložba je otvorena do 3. listopada.

(Hina) ta ln

Pročitajte više