Otvorena izložba Vaska Lipovca

Izložba skulptura novog ciklusa "Val" Vaska Lipovca otvorena je večeras u Gliptoteci HAZUa u Zagrebu.

Lipovac izlaže 25 skulptura nastalih u nehrđajućem čeliku i staklu.

Autor likovnoga postava izložbe je arhitekt Branko Silađin, a izložbu je otvorio upravitelj Gliptoteke HAZU, akademik Ivan Kožarić.

Iako se na prvi pogled skulpture čine apstraktnim, izgledaju kao isječci morske pučine koji se mijenjaju pod utjecajem vjetra, piše autorica teksta u katalogu izložbe Lida Roje Depolo i napominje da je more neiscrpna tema koja Lipvca nadahnjuje cijeli život.

Izložene skulpture, iako naizgled drukčije, nastavak su optičkih eksperimenata kojima se Lipovac bavio 50-ih i 70-ih godina, piše Depolo. Iako su objekti statični, autor u vizualnu igru uključuje pokret kao oblikovni predmet, uključuje gledatelja i njegovo kretanje, pa je pri svakom promatračevu pokretu vizualna situacija drukčja i stalno se mijenja, kaže Depolo u katalogu.

Među brojnim posjetiteljima na večerašnjem otvaranju izložbe, koja će biti otvorena do 20. svibnja, bio je i ministar kulture Božo Biškupić.

Lipovac je rođen 1931. u Kotoru, diplomirao je 1955. na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, u klasi Željka Hegedušića, a te iste godine postao je suradnik majstorske radionice Krste Hegedušića, koju je pohađao do 1959. Intenzivno izlaže od konca šezdesetih godina, pa je dosad priredio 95 samostalnih, te više od 200 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za skulpture, slikarstvo, grafiku, ilustraciju te javne spomenike.

(Hina) xatod yjn

Pročitajte više