OTVORENA KONFERENCIJA O LOKALNOJ SAMOUPRAVI

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić otvorio je u ponedjeljak poslijepodne dvodnevnu ministarsku konferenciju posvećenu lokalnoj samoupravi koju su zajednički organizirali hrvatska Vlada, Vijeće Europe i Pakt o stabilnosti.

"Ova je konferencija prilika za razmjenu iskustava u uspostavi najviših standarda u lokalnoj samoupravi kako bi građanima približili vlast", kazao je državni tajnik Palarić na otvaranju konferencije "Djelotvorno demokratsko upravljanje na lokalnoj i regionalnoj razini. Kakvu lokalnu upravu želimo do 2010?".

Objašnjavajući da su jedinice lokalne samouprave "nositelji razvoja svoga kraja", Palarić je kazao da se lokalna samouprava u Hrvatskoj razvija posljednjih 12 godina, te da je Vlada svjesna važnosti decentralizacije vlasti kako bi građani što učinkovitije mogli doći do ostvarenja svojih prava.

"Vladino povjerenstvo za decentralizaciju mora odrediti dinamiku procesa koji nužno slijedi i fiskalna decentralizacija", rekao je Palarić.

Upozorio je na činjenicu da u Hrvatskoj postoji velika razlika u razvijenosti između jedinica lokalne samouprave te da će se na tome morati puno raditi. Istaknuo je da je želja Vlade očuvati politički identitet svake jedinice lokalne samouprave ali i omogućiti udruživanje lokalnih administracija, na fiskalnoj i kadrovskoj razini, kako bi se mogli poduzimati veliki projekti. Ocijenio je da demokratska i učinkovita lokalna vlast nije samo važna za matičnu zemlju, nego i za zemlje u susjedstvu, poručivši da je Hrvatska otvorena za svaki oblik prekogranične suradnje.

Lidija Topić, supredsjedateljica Radnog stola 1 Pakta o stabilnosti smatra da bi se do 2010. godine trebale uspostaviti "kompetentne" lokalne samouprave u zemljama jugoistočne Europe. One bi, kako je rekla, trebale biti demokratske, učinkovite i transparentne te djelovati kao gospodarski čimbenik, u recimo prekograničnoj suradnji, te kao čimbenik stabilnosti.

Pravni bi okvir za uspostavu lokalnih samouprava trebale izraditi vlasti na državnoj razini, poručila je Lidija Topić.

Član Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Miljenko Dorić kao glavnu zadaću lokalne samouprave je istaknuo premošćivanje jaza između jugoistočne Europe i ostatka europskog kontinenta i podsjetio koliku je ulogu 1953. godine odigrala uspješna suradnja njemačkih i francuskih lokalnih vlasti u uspostavi stabilnosti i prevladavanju pograničnih ograničenja. Istaknuo je da bi jedinice lokalne samouprave trebale, prije svega, uspostaviti i pojačati suradnju na području zaštite okoliša, kulture, poljoprivrede, turizma i svega onoga što obuhvaća pojam održivog razvoja.

Guy de Vel, glavni ravnatelj za pravne poslove u Vijeću Europe, u svom je uvodnom govoru istaknuo da bi lokalne vlade, koje, kako je rekao, "nikako ne bi smjele djelovati na uštrb države, trebale biti dovoljno jake da proguraju programe lokalnog razvoja".

"Lokalna samouprava ključna je komponenta demokratskog tkiva", poručio je de Vel.

U utorak, drugog dana konferencije, sudionicima skupa će se obratiti potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, a nakon nekoliko izlagača, među kojima je i posebni koordinator Pakta o stabilnosti Erhard Busek, govor će održati i premijer Ivo Sanader. Konferencija bi trebala završiti usvajanjem zajedničke ministarske deklaracije i potpisivanjem Memoranduma o suglasnosti o preuzetim obvezama za stvaranje djelotvornog demokratskog upravljanja na lokalnoj i regionalnoj razini i konferencijom za novinare.

(Hina) xvk ydgk

Pročitajte više