Otvorena sjeverna bjelovarska obilaznica duga devet kilometara

MINISTAR pomorstva, prometa i veza Roland Žuvanić otvorio je za promet sjeverni krak bjelovarske obilaznice dug devet kilometara, vrijedan gotovo 50 milijuna kuna, na kojemu su radovi počeli prije godinu i pol.

Tom će se obilaznicom tranzitni promet, posebice onaj iz smjera Zagreba prema Podravini i Slavoniji, premjestiti iz središta Bjelovara i zaštićene spomeničke jezgre gdje je zbog neprimjerenih raskrižja i uskih ulica često dolazilo do zagušenja.

Otvarajući prometnicu, ministar Žuvanić naglasio je da posebice kamioni više neće morati prolaziti, putujući prema Đurđevcu i Osijeku, središtem Bjelovara stvarajući gužvu.

Gradonačelnica Bjelovara Đurđa Adlešić istaknula je da nije riječ o lokalnom, već o državnom projektu jer se skraćuje put tranzitnom prometu i olakšavaju trgovački putovi, a dodala je da je s ministrom Žuvanićem razgovarala o potrebi izgradnje južnog kraka koji je ´prešutno dobio zeleno svjetlo´, a kojim će potpuno premjestiti promet iz središta grada.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs naglasio je da je to početak kraja prometne izoliranosti i zapostavljenosti Bjelovara posebice jer se 2005. planira graditi brza cesta Vrbovec-Bjelovar-Virovitica nakon koje bi Bjelovar trebao postati predgrađem Zagreba.

Direktor Hrvatskih cesta Vladimir Bizjak najavio je da će obilaznicom prometovati oko 4 tisuće vozila na dan, a ograničenje je brzine 80 kilometara na sat. Napomenuo je da će već iduće godine početi pripreme za dokumentaciju i radove na brzoj cesti Vrbovec-Bjelovar, a sama gradnja mogla bi početi 2004.

Obilaznicu je izradio Kamen Ingrad iz Velike novcem Hrvatskih cesta, a dokumentaciju su osigurali Bjelovarsko-bilogorska županija i grad Bjelovar.

Pročitajte više