Otvoreni 38. Đakovački vezovi

Scenskom slikom "Pavićanske tri kapije" ispred katedrale večeras su u Đakovu svečano otvoreni 38. Đakovački vezovi koji se ove godine održavaju pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Stjepana Mesića.

Smotru je, u nazočnosti izaslanika Predsjednika Republike savjetnika Imra Agotića, đakovačkog i srijemskog biskupa mons. Marina Srakića, pomoćnog biskupa mons. Đure Hranića, brojnih Đakovčana i njihovih gostiju otvorio gradonačelnik Zoran Vinković.

"Neka ovi Đakovački vezovi proteknu u veselju i dobrom raspoloženju. Budite ustrajni jer ono što Đakovo njeguje već 38 godina kroz ovu smotru na dobrobit je cijele Slavonije i Hrvatske" rekao je Imra Agotić.

Scensku sliku, inspiriranu starom đakovačkom ljubavnom baladom "Pavićanske tri kapije" izvelo je nekoliko stotina izvođača, glumci osječkog HNK i zagrebačke Gavelle, solisti i KUD-ovi iz Đakova i okolice.

Program Vezova, čije su prve priredbe počele 24. lipnja nastavlja se i u subotu te nedjelju kada će biti održana središnja priredba smotre - svečana Vezovska povorka koja će ove godine okupiti oko 4.000 sudionika u 45 folklornih skupina iz zemlje i svijeta te 30 okićenih svatovskih zaprega.

Ovogodišnji Đakovački vezovi bit će zatvoreni u nedjelju 4. srpnja navečer, završnim programom na ljetnoj pozornici Strossmayerovog parka.

(Hina)xsžup yvkn

Pročitajte više