Otvoreno pismo premijeru - Preporod traži nagodbu

Predsjednik Hrvatskoga školskog sindikata "Preporod" Željko Stipić uputio je danas premijeru Ivi Sanaderu otvoreno pismo zbog toga što još nije postignuto izvansudsko rješenje neisplate uvećanja plaće za smjenski rad u srednjim školama.

Stipić u pismu, koje je dostavio medijima, navodi da ni uz najbolju volju nisu uspjeli ostvariti kontakt s odgovornima u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa o mirnom, izvansudskom rješavanju toga višegodišnjeg problema.

Istodobno taj školski sindikat drži da će premijer, kao prvi čovjek Vlade, učiniti sve kako rješavanje spornih neisplata ne bi zbog sudskih troškova porezne obveznike nepotrebno stajalo više desetaka milijuna kuna.

"Hrvatski školski sindikat Preporod pred podizanjem je više tisuća tužbi srednjoškolskih profesora. Punomoći se potpisuju, ugovor s odvjetničkom kancelarijom je pred potpisivanjem, sudsko vještačenje je završeno, potrebna dokumentacija se priprema. Stotine sudskih presuda o pitanju regresa već su donesene, dakako u korist zaposlenika u školama, mnoge presude ovih dana postaju pravomoćne", napominje Stipić.

Dodaje kako vremena za promjenu toka stvari nema mnogo. Onoga trenutka kada se tužbe nađu na sudovima bit će prekasno, tvrdi predsjednik Preporoda, koji poziva premijera da svojim autoritetom pripomogne da se makar i u zadnji čas problem riješi nagodbom koja će zadovoljiti, kako navodi, realna očekivanja zakinutih prosvjetara, sindikate koji ih predstavljaju, ali i građane ove zemlje koji neće morati plaćati troškove unaprijed izgubljenih sudskih sporova.

(Hina) pp,xmc ymc

Pročitajte više