Ovo će biti najtraženiji zaposlenici u financijskom sektoru 2019.

Foto: Croatia Osiguranje/iStock

FINANCIJSKA industrija jedna je od najdinamičnijih na svijetu, a radna mjesta u njoj uglavnom se svrstavaju među najpoželjnija.

Mogućnosti koje financijska industrija pruža za napredak i razvoj poticajne su za ambiciozne ljude koji se ne boje izazova i kratkih rokova. Stručnjaci u ovoj industriji bez problema pronalaze posao, i to po izvrsnim uvjetima.

Američka tvrtka Parker + Lynch, koja već gotovo 30 godina spaja poslodavce s najboljih kadrom na tržištu rada, popisala je najprestižnije pozicije u financijskom sektoru za koje vjeruje da će biti najtraženije ove godine.

Na prvome mjestu našla se pozicija senior accountanta, što na našem tržištu odgovara poziciji višeg specijalista za računovodstvo, a podrazumijeva brigu za sve financijske i poslovne transakcije. Posao osobe koja obnaša ovu funkciju po prirodi je analitički, evaluacijski i savjetodavni.

Slijedi financijski analitičar, koji se bavi analizom prošlih i aktualnih financijskih podataka organizacije te predviđa buduće prihode i rashode. Analitičar financijskih tržišta, pak, zadužen je za praćenje događaja na financijskim tržištima i sastavljanje detaljnih analiza trgovačkih društava za potrebe kupoprodaje dionica, obveznica ili davanje zajmova... Analitičari financijskih tržišta ključni su igrači u napretku kompanije, a Croatia osiguranje upravo traži jednoga.

Svoj tim financijskih stručnjaka Croatia osiguranje pojačat će i još jednim kvantitativnim analitičarom. Njegova zaduženja su praćenje i izrada ALM pokazatelja, modeliranje ulagačkog portfelja, izrada ALM analize kroz back testing i analiziranje vremenskih serija. Riječ je o još jednoj vrlo zahtjevnoj, ali i iznimno cijenjenoj poziciji u svijetu financija.

Na popisu zanimanja u financijskom sektoru koja će biti najtraženija tijekom 2019. našao se i accounting manager, što odgovara poziciji voditelja računovodstva, čija zaduženja podrazumijevaju upravljanje timom, vođenje i organizaciju poslova, pripremanje izvješća i još mnogo toga, kao i financijski kontrolor, financijski direktor, voditelj i direktor interne revizije.

Već više od devet godina karijeru u financijskom sektoru izgrađuje i Domagoj Božić, trenutno na poziciji višeg portfolio managera iz Sektora za ulaganja Croatia osiguranja. Činjenica da pojedine odluke ovise o kretanjima i informacijama s financijskih tržišta koja nikad ne spavaju, Domagojev posao čini dinamičnim i uzbudljivim, ali istodobno i iznimno odgovornim na svakodnevnoj razini.

"Rad u sektoru za ulaganja omogućuje sudjelovanje u izvršenju složenih financijskih transakcija te stvara prilike za suradnju s najvećim stručnjacima iz lokalne i globalne financijske industrije. S rastom ovog dijela poslovanja otvaraju se i brojne karijerne prilike. Iz osobnog iskustva mogu reći da su za uspjeh najvažniji posvećenost poslu i kontinuirano učenje, a sjajan tim i motivirajuće radno okruženje koje potiče profesionalni razvoj samo su neki od razloga zbog kojih je dobro biti u Croatiji", kaže Domagoj.

Pročitajte više