Uhićenje šefa aerodromske policije otkriva razmjere kokošarenja u Plenkovićevoj RH

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

OD HDZ-a smo navikli na velike, spektakularne afere u kojima se mobiliziraju različite državne institucije i privatne firme kako bi se pljačkalo novac građana Republike Hrvatske, za što je ova stranka u aferi Fimi media u konačnici i pravomoćno osuđena.

Ali ne treba zaboraviti da je HDZ korupcijom, pogodovanjem, klijentelizmom, nepotizmom i općenitim lopovlukom kapilarno premrežio skoro cijelu Hrvatsku i sve nivoe vlasti. Ne može baš svaki HDZ-ovac krasti milijune, ne ide to tako. U svakoj mafijaškoj organizaciji postoji određen hijerarhija. 

Autoritet gradonačelnika Ivanić-Grada

Uzmimo primjer HDZ-ovog gradonačelnika Ivanić-Grada Javora Bojana Leša, koji je na meti Uskoka završio jer mu se nije dalo plaćati parkiranje na aerodromu Franjo Tuđman. Leš je gradonačelnik Ivanića u drugom mandatu, na nacionalnom političkom nivou nepostojeća je pojava, ali ipak dovoljno bahat da misli kako pravila za njega ne vrijede.

Kako u priopćenju piše Uskok, "tijekom kolovoza i listopada 2021. godine, u Velikoj Gorici i Ivanić Gradu, trećeokrivljeni je, koristeći autoritet gradonačelnika Ivanić Grada, od prvookrivljenog kao načelnika Postaje aerodromske policije Pleso, zatražio da mu omogući parkiranje osobnog vozila kojim se koristio bez plaćanja naknade. Omogućio mu je i čuvanje tog vozila na parkiralištu Postaje aerodromske policije Pleso za vrijeme putovanja, iako je bio svjestan da je navedeno parkiralište namijenjeno samo za službene potrebe Postaje aerodromske policije Pleso."

>> Uhićen šef policije na Tuđmanu. Sredio besplatan parking HDZ-ovcu, pomagao i šverceru

Teško je ne doživjeti susramlje kad se to pročita. Imamo, dakle, Željka Bradića, šefa policije na aerodromu glavnog grada Hrvatske koji ničice pada suočen s "autoritetom gradonačelnika Ivanić Grada"! Čovjek zadužen da štiti putnike od terorističkih napada i raznih drugih ozbiljnih sigurnosnih prijetnji nije bio u stanu poslati jednog provincijskog gradonačelnika u tri p.m. kada je ovaj tražio da mu čuvaju auto na aerodromskom parkingu. Pa gdje to ima? U HDZ-ovoj Hrvatskoj, jedino.

Kokošarenje najnižeg nivoa

Današnje Uskokovo priopćenje o ovom slučaju prilično dobro ilustrira razmjere tragikomedije u kojoj živimo. Pao šef aerodromske policije jer sređuje besplatni parking gradonačelniku grada s 14 tisuća stanovnika i nekom šaneru da robu iz Turske prošverca mimo carine. 

Riječ je kokošarenju najnižeg nivoa, koje nam otkriva da su institucije ove države, odavno kontaminirane HDZ-ovim uhljebima i sklopom svijesti, spremne na kršenje zakona i oko, u osnovi, banalnih pizdarija. Nije ovdje riječ o milijunima za crne fondove, nego o nekoliko tisuća kuna. Ali baš to je HDZ - njima nema presitnog iznosa za lopovluk, nema ničega što je ispod časti ako se može dobiti besplatno, ako se može zaobići pravila, ako se njima ugodi na račun svih drugih. Počinje se jednom kunom u nadi da će se s vremenom i uz pomoć stranke napredovati do milijuna.

Stvari postaju još luđe kada se zamisli kako je to izgledalo u praksi. Šef policije Bradić je svojim podređenima, pod utjecajem autoriteta gradonačelnika Ivanić-Grada, naređivao da Lešov auto parkiraju na službenom parkingu aerodroma, iako su oni vjerojatno znali da taj auto tu ne bi trebao biti. Dobili su tako iz prve ruke lekciju o kršenju propisa, o tome kako izgleda kazneno djelo zloupotrebe ovlasti, lekciju koja će im dobro doći u policiji, naročito ako ih pošalju na čuvanje granice. 

Što bi tek bilo da se pred šefom aerodromske policije pojavio gradonačelnik nekog grada s 50 tisuća stanovnika? Njemu bi i oprali auto dok je na parkingu? Promijenili svjećice? Kakve se sve usluge dobivaju s takvim "autoritetom"?

Šef policije pomaže šaneru krivotvorene robe iz Turske?

Ali nije to kraj kokošarenja šefa aerodromske policije.

Kako navodi Uskok, "Bradić je osigurao drugookrivljenom izlazak iz prostora MZLZ-a Franjo Tuđman osobno ili po njegovom nalogu, posredstvom njemu podređenih policijskih službenika, bez provođenja granične i carinske kontrole i time mu je omogućio da prilikom više povrataka iz Istanbula u Hrvatsku izbjegne carinski nadzor prtljage u kojoj je nosio odjevne predmete i obuću s neoriginalnim oznakama raznih robnih marki prethodno pribavljene u Turskoj radi daljnje prodaje na crno u Hrvatskoj".

"Također mu je na taj način omogućio i izbjegavanje naplate dužnih carinskih davanja odnosno oduzimanja krivotvorene robe i pokretanja prekršajnog postupka protiv njega", objavio je Uskok.

S jedne strane, riječ je o ozbiljnom sigurnosnom propustu, s druge o ne previše kompliciranom šverc-komercu, kakav poznajemo još iz socijalizma. Drugookrivljeni je natrpao kofere krivotvorenom robom iz Turske, a šef policije aerodroma glavnog grada Hrvatske mu je, ako je vjerovati Uskoku, sredio da ga zaobiđu policijska i carinska kontrola. Je li taj cijeli aranžman bio dovoljno profitabilan da se prihvati mogućnost otkrića počinjenja kaznenog djela i sve što uz to slijedi? Ili su svi oni mislili da nikada neće doći na red, da će ih pustiti i ako ih uhvate?

Fatalna kombinacija gluposti, pohlepe i bahatosti

Takva kombinacija pohlepe, bahatosti i gluposti definitivno sadrži element komedije. Smijeh prestaje u onom trenutku kada shvatite da akteri ovog Uskokovog slučaja nisu izuzeci, nego zapravo tipski predstavnici službenih struktura u Plenkovićevoj i HDZ-ovoj Hrvatskoj. Šibicarenje i kokošarenje su tu glavni modus operandi. 

Nije ova priča s hapšenjem šefa aerodromske policije na Plesu kuriozitet, nije ona nikakav bizarni izuzetak. Ona nam otkriva kako HDZ-ova korupcija i privatiziranje države funkcioniraju na nižim nivoima. Ona nas podsjeća da je Hrvatska odavno poput kuće koju su izjeli termiti, čija će konstrukcija prije ili kasnije krahirati zbog neutaživosti gladi vojske HDZ-ovih uhljeba i onih koji su se aranžirali s vladajućim lopovlukom. 

Odgovarajuća je ironija sudbine što se sve to događalo na aerodromu nazvanom po Franji Tuđmanu. Nema bolje počasti prvom predsjedniku RH, autoru državne pljačke hrvatskih građana koja i danas, dva desetljeća nakon njegove smrti, još uvijek traje.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više