Ovo je zgodno, Brkić je bio protiv Istanbulske. Evo što je tada drobio

Foto: Hina

MILIJAN Vaso Brkić, drugi čovjek HDZ-a i potpredsjednik sabora, posljednjih dana suočava se s teškim optužbama. Iz tjedna u tjedan Brkić je glavni ili sporedni akter neke nove afere.

Nove afere iz dana u dan

Sve je krenulo kad je prije nekoliko tjedana uhvaćen Franjo Varga, čovjek kojeg se sumnjiči da je Mamiću lažirao SMS-ove. Nakon nekoliko dana uhićen je Blaž Curić, kum i prijatelj Vase Brkića. A otkrilo se da je i Brkić ranije imao kontakte s Vargom.

Onda je ovaj tjedan Nacional objavio dokumente koji teško kompromitiraju Vasu Brkića. Tako ovaj tjednik piše kako je Brkić navodno 2011. godine tajne podatke o istrazi odavao prostitutkama i kriminalcima i tako im pomogao. Nadalje, cijela priča dobila je novi apsurdni zaplet kad se otkrilo da su se spisi o ovom slučaju izgubili negdje, odnosno da ih DORH ne posjeduje.

Jučer je Index objavio dokumente porezne iz kojih se vide financijske transakcije Milijana Brkića koje su, u najmanju ruku, sumnjive. Prema tim dokumentima koje smo analizirali, Brkić je 2006. godine kao činovnik u SOA-i s tada prosječnom mjesečnom plaćom od oko 9 tisuća kuna uzeo kredit od milijun kuna kod Karlovačke banke.

Dan kasnije, 31. svibnja 2006. godine, s kreditom od milijun kuna Brkić je kupio dionice Plive u iznosu od 1.016.600 kuna. Toga dana jedna dionica vrijedila je 596 kuna. Nešto više od mjesec dana kasnije, točnije 6. srpnja, te iste dionice prodaje za iznos od 1.283.032 kune. Dionica je tog dana bila na razini od 768 kuna.

>> Imamo dokumente Porezne: Ovo su sumnjive milijunske transakcije Vase Brkića

Brkić karijeru gradio na domoljubnim i katoličkim vrijednostima

Svih ovih godina Milijan Vaso Brkić gradio je karijeru na domoljubnim i katoličkim vrijednostima. Brkićeve objave tako su pune tobožnje brige za narod, kako u Hrvatskoj tako i u BiH. Brkić se tako stalno pozivao na vrijednosti Domovinskog rata, na hrvatsku povijest, na veze Hrvatske i Katoličke crkve. Štoviše, na poznatoj fotografiji iz sabora koju ovih dana mnogi mediji objavljuju vidi se Brkić kako priča na mobitel. U mobitelu se vidi fotografija Isusa, na ruci nosi narukvicu koja podsjeća na popularne narukvice koje nose vjernici, a na reveru mu je bedž na hrvatsku zastavu.

Ukratko, Brkić je cijelu svoju političku karijeru sebe prikazivao kao osobu visokih moralnih, ali u prvom redu vjerskih i domoljubnih vrijednosti.

Upravo su te vrijednosti bile njegov argument zašto neće glasati za Istanbulsku konvenciju. Zanimljivo, upravo su prostitutke u zemljama gdje je prostitucija ilegalna česte žrtve napada, a Istanbulska konvencija je dokument koji bi, barem u teoriji, sve žene trebao zaštititi od nasilja.

Glasao protiv Istanbulske

No, Brkić je glasao protiv. On je prostitutkama pomogao na neki drugi način. No, još nije poznato kako. Spis koji bi to mogao otkriti je izgubljen.

U međuvremenu, podsjetimo kako je Brkić pravdao svoje neglasanje za Istanbulsku konvenciju. Njegovu objavu iz travnja ove godine prenosimo u cijelosti.

"Neću odustati od demokršćanskih vrijednosti"

"Ostajem pri svim svojim ranije izrečenim stavovima i glasovat ću PROTIV ratifikacije Istanbulske konvencije!

Demokršćanske vrijednosti dio su moga naroda, identiteta, karaktera i moje vjere. Ja od njih neću odustati. Svoje stavove ne mijenjam, ali sam isto tako siguran da razilaženje oko ovog pitanja neće ugroziti snagu i jedinstvo HDZ-a.
Napominjem kako ulaskom u EU nismo prestali postojati kao narod i nismo izgubili sve ono što nas stoljećima identitetski i vrijednosno povezuje. Pristupanjem EU prepoznali smo našu duboku kulturnu, političku i zajedničku vezu s Europom i njezinim narodima. Taj će osjećaj ostati nepokolebljiv i ta se veza neće slomiti. Naša mukotrpna i ponosna povijest, tradicija te bogata kulturna baština čvrsto su utkane u zapadno-europski civilizacijski krug. Neraskidiva je stoljetna povezanost našeg naroda s Katoličkom crkvom te iskrenim domoljubljem, koje je u zajedništvu stvorilo jedinu nam Hrvatsku.

"Nemojmo se odricati našeg identiteta, moramo slušati volju naroda"

Nemojmo se niti sada odricati našega identiteta! Moramo sačuvati naš suverenitet i kao političari moramo slušati volju hrvatskog naroda te poštivati našu prošlost dok gradimo zajedničku budućnost. Istinska snaga jedino je u služenju svome narodu i jedino tako možemo Hrvatsku učiniti onakvom kakvom su je sanjali naši očevi, djedovi i pradjedovi, Hrvatskom za buduće naraštaje - onakvom za kakvu su se borili, a mnogi i živote dali, naši hrvatski branitelji u svetom Domovinskom ratu!

Kada su ljudska prava, ljudska pravda i dostojanstvo u pitanju, osuđujem i suprotstavljam se svim oblicima zlostavljanja i nasilja nad svakom osobom, posebno nasilja nad ženama i djecom. Smatram kako treba poduzeti puno strože mjere da se to zlo smanji i suzbije, a nasilnici najoštrije kazne.

"Istanbulska konvencija nije dobar put za sprječavanja nasilja"

No, Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, znana kao Istanbulska - nije dobar put za to. Ne trebamo nikakvu smjernicu izvana kako bismo potaknuli našu predanost pravdi i jednakosti u našoj Hrvatskoj.

Hrvatska mora i može kroz svoje zakonodavstvo napraviti sve da se spriječi obiteljsko i svako drugo nasilje, a na to je obvezuje i Ustav. HDZ u svojim temeljnim postavkama i vrijednostima ima demokršćanstvo koje podrazumijeva zaštitu obitelji, braka i djece i nije mi prihvatljivo da se pod izlikom “imaginarne zaštite” kakvu nudi Istanbulska konvencija, uvede rodna ideologija i dovodi u pitanje tradicionalne vrijednosti.

Volio bih kada bi se, umjesto stalnih podjela u našem društvu, bavili aktualnim pitanjima koja pritišću našu svakodnevicu, otvarali teme od životne važnosti i kada ne bi zatvarali oči pred stvarnim i vidljivim teškoćama. Volio bih kada bi svi zajedno na političkoj sceni, što prije, počeli rješavati sve one goruće probleme s kojima se susreće naš narod i naša Domovina."

Pročitajte više