Ovo nije država, ovo je Krstičevićev poligon

Foto: Index/Pixsell/Nel Pavletić

LJUDI se školuju da bi raspisali natječaj za kupnju spajalica. Spajalica. Komada žice lukavo savijenog da spoji dva papira. Koliko god bio glup korisnik spajalice, ona uvijek spoji dva lista papira.

Prije nego što naruči kutiju spajalica, državni službenik mora dokazati da mu spajalice trebaju, da zna čemu služe, da su dovoljno nehrđajuće i da papiri koje će njima spojiti neće nastradati zbog spajalica. I da budu najjeftinije.

Ministar obrane Damir Krstičević, podoficir Jugoslavenske narodne armije, umislio je da može kupovati avione za Hrvatsku vojsku. U JNA su podoficiri bili samo nešto malo više od regruta, prcali su ih kapetani prve i druge klase, majori frustrirani što neće postati pukovnici.

Rat je Damiru Krstičeviću dao krila pa je postao general, što nikada ne bi bio da je gurao karijeru onako kako ju je odabrao. U Jugoslavenskoj narodnoj armiji bi cijeli život zapovijedao s desetak vojnika u Pinzgaueru ili s nekoliko Pinzeva s vojnicima. Hrvatska mu je dala da bude general, a nakon toga i ministar obrane.

Krstičević je dvaput preskočio razinu vlastite nesposobnosti

Peterovo načelo iz Murphyjevog zakonika kaže da se svatko uspinje do razine svoje nesposobnosti. Damir Krstičević je tu razinu dvaput preskočio. Prvi put kada je imenovan generalom, drugi put kada je postao ministar obrane. On je jednostavno nesposoban za posao koji radi.

I to nije najgora stvar. Krstičević je lažljivac, sitni podoficirčić koji krivnju baca na druge, a kada je ne može baciti na druge, onda kaže da ništa nije znao. Svi znate takve likove, nisu rezervirani za vojsku. to su oni šupci koji na svakom poslu prebacuju krivnju na druge.

Izbjegavanje odgovornosti u genetskom kodu

Damir Krstičević sve je to podigao na viši nivo. Njemu je Hrvatska poligon za vježbanje.

Kao pravi podoficir JNA Krstičević vjeruje u vježbanje i u učenje kroz pogreške. Kad se regrut na usklik "atomski zdesna!" baci na pogrešnu stranu, Krstičević će ga očinski ispraviti. Kada general potpiše ugovor za avione koje neće dobiti, Krstičević će se praviti da ništa nije znao.

A znao je. I Index je dokazao da je znao, ali general podoficir Krstičević će se i dalje praviti da nije znao. U genetski kod Armija mu je upisala izbjegavanje odgovornosti. Kriv je oficir iznad njega, ili ispod, nije važno. Samo on nije kriv.

I nije. Kriva je Hrvatska – zemlja koja je pristala biti poligon za vježbanje. Krstičević i krstičevići više od 20 godina ovaj mali komad Europe doživljavaju kao svoje gombalište, svoj poligon za vježbanje države.

Ne uspije li iz prvog pokušaja uspjet će iz drugog, trećeg ili stotog. Hrvate ‘ko jebe, oni su ionako samo pokusni kunići za podoficira JNA. Sitnog lažljivca koji spašava svoju kožu.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Pročitajte više