Ozalj: Simpozij posvećen kultu Zrinskih i Frankopana

Kult Zrinskih i Frankopana među najvažnijim je fenomenima povijesnog i državotvornog pokreta Hrvatske koji je stvorio HSP, a poduprla su ga Braća hrvatskoga zmaja, rekao je danas na obilježavanju obljetnice pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Starome gradu Ozlju Zvonimir Gerber, Zmaj karlovački od Šanca i meštar kulturnih zborova Družbe braće hrvatskoga zmaja, koja se bavi očuvanjem hrvatske povijesne i kulturne baštine. L

Osim kulturnog programa, održana je i svečana akademija na kojoj je povjesničar Milan Kruhek, koji u Družbi ima titulu Zmaja dubovačkog, predavao o temi "Progoni, grobovi i memorije". Tom je prigodom istaknuo da je naša domoljubna dužnost čuvati grobnice i sva mjesta povezana s povijesnim velikanima Hrvatske.

Jučer je u Kuli, nad Kamenitim vratima u Zagrebu, izveden kulturni program, a Dragutin Pavličević i Ante Krmpotić održali su predavanja "Zrinsko-frankopanska Hrvatska od Cetinske povelje do smaknuća u Bečkom Novigradu" i "Zagrebačka katedrala V. počivalište Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana".

Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan pogubljeni su u Bečkome Novom Mjestu 30. travnja 1671. godine, a ekshumirani su i preneseni u zagrebačku katedralu godine 1907.

(Hina) xvhor yso

Pročitajte više