Pacijenti ljuti zbog obaveznih covid-potvrda: "Sve će nam se zakomplicirati"

Foto: Željko Hladika/Pixsell

HRVATSKE udruge pacijenata nisu zadovoljne najavom uvođenja covid-potvrda za pacijente te smatraju da će se pacijentima tako dodatno otežati dostupnost zdravstvene zaštite.

Naime, od ponedjeljka će pacijenti koji dolaze u bolnicu na planiranu hospitalizaciju ili na planirani zahvat, pratnje pri porodu, roditelji odnosno skrbnici koji borave u smještaju s djecom te osobe koje dolaze u pratnji pacijenata i u posjete hospitaliziranim osobama morati predočiti covid-potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju. Sve će provjeravati ovlaštene osobe pružatelja zdravstvene zaštite.

 

>> Covid-potvrde obavezne od ponedjeljka, moraju ih imati i pacijenti. Evo svih pravila

Koji pacijenti ne moraju imati covid-potvrdu?

Covid-potvrde ili druge odgovarajuće dokaze ne moraju imati oni koji samo idu u bolnicu na pregled ili oni koji koriste zdravstvene usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, odnosno u domovima zdravlja ili u ambulantama, kao ni oni koji odlaze na hitnu.

Djeca do 12 godina koja su u pratnji pacijenata jer nemaju s kim ostati kod kuće ili su u posjeti hospitaliziranim roditeljima, braći ili sestrama ne moraju imati covid-potvrdu ni drugi dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju.

Index je kontaktirao udruge pacijenata, koje se ne slažu s takvim potezom Nacionalnog stožera te smatraju da to predstavlja neizvjesnost za pacijente, kao i otežanu dostupnost zdravstvene zaštite.

Belina: Ovo će biti problem svima

Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu, koja okuplja desetak udruga pacijenata, za Index je rekao da nije siguran kolika će to biti korist za sigurnost građana, dok s druge strane smatra da će tako nešto pacijentima zakomplicirati stvari.

"Problem je u tome što neće doći do povećanja sigurnosti, a pacijentima će zakomplicirati put do dostupnosti zdravstvene zaštite. Ako imamo neke dijelove zdravstvenog sustava gdje treba covid-potvrda pa neke gdje ne treba, time stavljamo ljude u neravnopravan položaj, i pacijente i zaposlenike u zdravstvu", smatra Belina.

Pita se u čemu je razlika između pacijenata.

"Postoji problem ako netko čeka pretragu ili zahvat, ako je dislociran i sad on mora učiniti sve da dobije covid-potvrdu. A što s onima koji nemaju sustav e-građani, što je sa starijim ljudima? Ljude se ovako stavlja u nepravedan položaj. Imamo još određen broj sestara i liječnika koji nisu cijepljeni. Imamo sustav represije, sad se opet komplicira za pacijente, sad imaju tu još jednu dodatnu potrebu vađenja covid-potvrde. To će biti problem svima, i pacijentima, i zdravstvenom osoblju, i ljekarnama", kazao je Belina.

Navodi kako je ta mjera u redu za one koji dolaze na hospitalizaciju.

"No, s druge strane, kolika je korist za sve građane, nisam siguran", rekao je Belina.

Karačić: Ovo predstavlja veliku neizvjesnost za pacijente

Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata, za Index je također komentirala uvođenje covid-potvrda.

"Uvođenje covid-potvrda u bolnice predstavlja veliku neizvjesnost za pacijente. Ima svoje prednosti vezano za sigurnost pacijenata, no ne predstavlja garanciju da pacijent nije nositelj virusa iako ima covid-potvrdu, što je važno kod utvrđivanja je li se pacijent zarazio u bolnici ili ne", rekla je Karačić za Index.

Smatra kako problem predstavlja neorganizacija Ministarstva zdravstva, koje je prvo odlučilo uvesti potvrde, a onda naknadno protokole kako postupati i kako se odnositi prema pacijentima koji ih nemaju, a zahtijevaju neodgodivu zdravstvenu zaštitu.

"Upute moraju biti nedvojbene, a ne da prepustimo svakoj ustanovi da odlučuje za sebe, dovodeći u opasnost i liječnike i pacijente a da za to ne odgovaraju", rekla nam je Karačić.

Pročitajte više