Pacijentica stala u obranu dr. Vrce: Prema meni se ponašao kao otac!

MIRJANA ELIJAŠ iz Kutine koja od osmog mjeseca života pati od epilepsije, tvrdi da je neurokirurg Anđelko Vrce jedini liječnik koji joj je u 45 godina pomogao i sada se osjeća kao da više ne boluje od te strašne bolesti od koje je u dva navrata zamalo poginula.

Užasnuta napadima na šefa Odjela za neurologiju u Kliničkoj bolnici "Dubrava" u Zagrebu, kontaktirala je našu redakciju da bi ispričala s koliko se brige Vrce brine o njoj zadnjih 15 godina. Sigurna je, kaže, da bi on učinio sve za svoje pacijente kao što je učinio i za nju.

"Imala sam napadaje gotovo svaki dan, najrjeđe dva puta tjedno, pjena bi mi išla na usta, bilo je užasno. Zbog posljedica samih napada znala sam biti hospitalizirana po dva tjedna. Onda sam tijekom jednog napada epilepsije pala na kamin i zadobila opekline trećeg stupnja po rukama i prijelom četiri rebra. Isto se dogodilo kad sam hodala po stubama - pala sam i sva se polomila", priča pacijentica.

"Vračevi su mi govorili da moram zakopati odjeću u kojoj sam imala napad"

U to vrijeme se uglavnom liječila u najbližoj bolnici - u Popovači, ali je isprobala i svaku vrstu alternativne medicine.

"Bila sam kod vračeva koji su me posipali svetom vodom i govorili mi da moram zakopati odjeću u kojoj sam imala napad, svašta su izvodili iznad mene", kaže Mirjana Elijaš.

Nakon drugog pada, prijatelj koji se liječio kod Vrce joj je rekao: "Ako ti on ne pomogne, nitko neće", i tada je, napokon, s 30 godina posjetila doktora Vrcu.

"Pacijenti umiru od tih teških bolesti i onda se ne može kriviti liječnika"

"Tako mi je bilo teško kada sam išla kod njega, bila sam strašno napeta i uplašena. Kad sam stigla, on mi je toliko ljubazno sve objasnio, obavio je sve moguće pretrage, prema meni se ponašao kao otac! Od njega sam otišla smirena kao nikad do tada. Dao mi je karton na kojemu sam morala zapisivati kada pijem lijekove, zanimalo ga je kada bih i zašto propustila popiti lijek i objasnio mi kako da se ponašam ako slučajno zaboravim. Sve je kontrolirao i sve mi je govorio što da radim", govori Mirjana Elijaš.

"Da nije njega i dalje bih dobivala teške napade i vjerojatno bih već bila pod zemljom. Taj liječnik ako nije kome pomogao, sigurno nije odmogao. Pacijenti i njihove obitelji znaju biti neoprezni s terapijama, a to su ozbiljne bolesti povezane s mozgom i tu ne smije biti odstupanja. Pacijenti umiru od tih teških bolesti, a onda se ne može kriviti liječnika. On nije nikoga uništio, to su odvratne laži", brani Vrcu njegova pacijentica.

Zadnji napadaj epilepsije je imala prije godinu ili dvije, kaže, ne sjeća se točno, jer su se potpuno prorijedili i oslabili.

Naređena istraga

Devetero liječnika KB Dubrave potpisali su peticiju za smjenu svoga šefa dr. Vrce, a u medijima se pojavilo da liječnik zapravo ubija pacijente pogrešnim dijagnozama i pogrešnim liječenjem. To je demantirano jučer.

Ipak, ministar zdravstva dr. Darko Milinović dogovorio je s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem da se i DORH uključi u istragu o slučaju dr. Anđelka Vrce, koji je navodno kriv za smrt desetero pacijenata. Osim DORH-a, istragu će voditi povjerenstva KB Dubrave, Liječničke komore i povjerenstvo eksperata Ministarstvo zdravstva.

A.B.
Foto: Index arhiva

Pročitajte više