Pahor izbjegao pitanje o Agrokorovoj kupnji Mercatora: O tome će odlučiti regulatori

SLOVENSKI premijer Borut Pahor ne želi se izjasniti o mogućnosti da hrvatski Agrokor uđe u vlasničku strukturu slovenskog trgovačkog lanca Mercatora, već je samo "birokratski" napomenuo kako će se o tome morati izjasniti regulatori.

"Sasvim je sigurno da je jedan od naših nacionalnih interesa da imamo trgovački lanac kojim se u zemlji i inozemstvu plasiraju proizvodi naše prehrambeno-prerađivačke industrije", kazao je Pahor te dodao kako je ovo konkurentna ekonomija sa slobodnim tržištem, ali da će svoje mišljenje o ponudi morati dati i regulatori.

O tome ne odlučuje slovenska vlada


Slovenski novinari su Pahora pitali gdje vidi nacionalni interes u "neprijateljskom preuzimanju" najvećeg slovenskog trgovačkog lanca. Spekulira se da će Todorić sljedećeg mjeseca prvo kupiti oko četvrtine dionica Mercatora tijekom prikupljanja ponuda za prezaduženu Pivovarnu Laško te će potom doći i do većinskog paketa Mercatora. Pahor je danas kazao i kako o tome ne može odlučiti slovenska vlada.

Slovenci strahuju da bi ovom kupovinom bila žestoko pogođena prehrambeno-prerađivačka industrija u Sloveniji te najavljuju da će Konzum kupnjom ukloniti najvećeg konkurenta u regiji.

Pročitajte više