Pakistan započinje masovnu deportaciju Afganistanaca. UN: Krajnje smo uznemireni

Pakistan je započeo masovnu deportaciju Afganistanaca bez dokumenata koji ilegalno borave u zemlji, uključujući tisuće ljudi koji su pobjegli od talibanske vlasti i kojima prijete progoni talibana nakon povlačenja američkih trupa iz Afganistana prije dvije godine.

U listopadu je pakistanska vlada dala rok za 1.7 milijuna afganistanskih izbjeglica koji žive u zemlji da do 1. studenog dobrovoljno napuste zemlju ili će se suočiti s uhićenjem i prisilnom deportacijom. Policija je također upozorila stanodavce da izbjegavaju iznajmljivanje domova izbjeglicama bez dokumenata.

"Danas smo se oprostili od 64 afganistanska državljanina koji su započeli svoje putovanje kući", objavio je na Twitteru pakistanski ministar unutarnjih poslova uz video skupine Afganistanaca koji se ukrcavaju u autobus. "Ova akcija je dokaz pakistanske odlučnosti da vrati u domovinu sve osobe koje borave u zemlji bez odgovarajuće dokumentacije", dodao je.

Videozapisi koji se dijele na društvenim mrežama pokazuju kako buldožeri sravnjuju sa zemljom kuće afganistanskih izbjeglica prekrivene blatom dok žene, muškarci i djeca sve promatraju u očaju. Mnogi su od njih rođeni, vjenčali se i dobili djecu u istom selu koje se sada uništava, piše CBS.

Deportacije nakon pojačanih napada

U četvrtak su tisuće siromašnih i iscrpljenih izbjeglica i njihovih obitelji pohrlile prema granicama strahujući od pritvaranja i prisilne deportacije od pakistanske vlade. Fotografija afganistanskog djeteta vezanog užetom iza kamiona u pokretu kako maše postala je viralna, a pokazuje svu tragediju života izbjeglica.

Uz agencije za pomoć izbjeglicama u Afganistanu, talibanske vlasti osnovale su povjerenstvo za pružanje osnovnih usluga povratnicima, uključujući privremeni smještaj, hranu, zdravstvene usluge i prijevoz do njihovih odredišta. Kamioni talibanske vojske bili su krcati izbjeglicama koje su s granice krenule u svoje pokrajine.

Islamabad je najavio deportaciju afganistanskih izbjeglica nakon što je militantna skupina poznata kao Tehrik-e-Taliban Pakistan, ili TTP, pojačala napade u Pakistanu u posljednje dvije godine. Islamabad je dugo optuživao afganistanske talibane, sada de facto afganistansku vladu, da podupiru TTP, što afganistanski talibani poriču.

Deportacija je "smrtna kazna"

Među onima koji su primili obavijesti o deportaciji bili su neki od najranjivijih ljudi, uključujući aktiviste za ženska prava, glazbenike i ljude koji su radili za vladu u Kabulu, koju je podupirao SAD prije nego što su talibani preuzeli vlast 2021.

Naredba o deportaciji "za njih je smrtna kazna", rekao je Lanny Cordola, američki glazbenik iz Pakistana, u telefonskom intervjuu za CBS News. "Čini se kao da ponovno proživljavamo ovu noćnu moru", dodao je.

Kada je Afganistan pao u ruke talibana 2021., Cordola, koji je u Afganistanu vodio školu sviranja za djevojčice, uspio ih je premjestiti u Pakistan. Mnogi od njih bili su bez vize. Djevojke, sada poznate kao Miraculous Love Kids, postale su poznate po sviranju u rezidencijama veleposlanika u Islamabadu i u glazbenoj zajednici po svojim pjesmama.

"Ako talibani saznaju da su te djevojke s Amerikancem učile glazbu i svirale sa zapadnjacima, mogle bi biti ubijene. Oni nemaju problema s ubijanjem djevojaka ili udavanjem za talibane. To bi za njih bila potpuna katastrofa", rekao je Cordola.

UN: Krajnje smo uznemireni

Dužnosnici Ujedinjenih naroda rekli su da su "krajnje uznemireni" pakistanskim kolektivnim kažnjavanjem gotovo 2 milijuna afganistanskih izbjeglica, i to kad se približava zima, te su izrazili zabrinutost zbog kršenja prava ugroženih.

"Vjerujemo da će mnogi od onih koji se suočavaju s deportacijom biti izloženi ozbiljnom riziku od kršenja ljudskih prava ako budu vraćeni u Afganistan, uključujući proizvoljno uhićenje i pritvaranje, mučenje, okrutno i drugo neljudsko postupanje", rekla je Ravina Shamdasani, glasnogovornica visokog povjerenika UN-a za ljudska prava.

Pročitajte više