Pakistanci uhitili 25 pripadnika Al-Qaede

PAKISTANSKI vojnici, potpomognuti helikopterima i topništvom, uhitili su u utorak 25 osoba, među njima i arapske državljane, u skrovištima al Qaede i talibana u zabačenim područjima uz granicu s Afganistanom, objavili su dužnosnici.

Vojni glasnogovornik general-bojnik Shaukat Sultan rekao je da je "rutinska" akcija uslijedila nakon dolave o stranim teroristima, koji se nisu predali do isteka roka 20. veljače.

Rekao je da ih je nekoliko uhićeno s putovnicama, oružjem, streljivom i audio vrpcama.

Obavještajci prenose da su među uhićenima Saudijci, Egipćani i Jemenci, a preostali bi mogli biti Uzbeci i Čečeni. Među zarobljenima ima i muškaraca i žena.

Akcija pakistanske vojske na području oko grada Wane, oko 360 km jugozapadno od prijestolnice Islamabada, uslijedila je nakon što su ranije ovog mjeseca Paksitan posjetili direktor CIA-e George Tenet, a američki je ministar obrane Donald Rumsfeld stigao ovoga tjedna u Afganistan. Dio američke administracije uputio je kritike na račun službenog Islamabada da ne čini dovoljno na progonu islamskih gerilaca koji se skrivaju u teško dostupnim planinskim dijelovima zemlje, iako je Pakistan nakon napada od 11. rujna 2001. predao više od 500 osumnjičenih članova Al Qaede Sjedinjenim Državama.

Pročitajte više