Pakistanska policija ispitala oko 200 militantnih islamista

Pakistanska policija ispitala je u četvrtak oko 200 militantnih islamista tijekom istrage povezane s napadima u Londonu 7. srpnja, dok su islamističke organizacije pozivale na prosvjede protiv tog vala uhićenja.

Od početka tjedna uhićeno je ukupno 228 militantnih islamista, među kojima su i mnogi vjerski dužnosnici, potvrdio je za AFP dužnosnik sigurnosne službe.

Operacije u vjerskim školama i uredima militantnih organizacija, koje su često izazivale napetosti i u kojima je ranjeno nekoliko policajaca, vjerojatno će se nastaviti, rekao je isti izvor.

Pakistanski istražitelji nastoje otkriti povezanost između pakistanskoga islamskog pokreta i trojice napadača u Londonu koji su nedavno boravili u Pakistanu.

Nekoliko visokih dužnosnika u četvrtak je opovrgnulo da je bilo tko od uhićenih izravno povezan s napadima u Londonu.

Pakistanski su dužnosnici opovrgnuli i uhićenje Britanca Haroona Rashida Aswada, muslimana indijskoga podrijetla, za kojega britanski Times u četvrtak piše da je telefonirao dvojici londonskih napadača nekoliko sati prije eksplozija.

Visoki dužnosnik pakistanske sigurnosne službe, kako prenosi Times, rekao je kako "vjeruje da je taj čovjek odigrao ključnu ulogu u onome što se dogodilo u Londonu".

Izvor blizak ekstremnim islamističkim skupinama rekao je za AFP da su dvojica napadača, Shehzad Tanweer i Mohammed Sidique Khan, i Britanac pakistanskoga podrijetla Hasib Hussain bili u kontaktu s članom al Qaide, Iračaninom, kojega traži američka obavještajna služba.

S druge strane, dužnosnici šest stranaka islamističke koalcije Muttahida Majlise-Amal, glavne oporbe u parlamentu, pozvale su na prosvjed u petak u svim zemljama "protiv svjetske urote protiv islama".

(Hina) xdgk ydgk

Pročitajte više