Palestinci pokušavaju riješiti sukob Korei-Arafat

PALESTINSKI čelnici u srijedu su pokušali postići kompromis u sukobu između predsjednika Jasera Arafata i premijera Ahmeda Koreija, dok je Izrael istodobno objavio mjere ublažavanja blokade nekih palestinskih gradova.

Središnji odbor Fataha, glavnog palestinskog pokreta, sastao se u srijedu kako bi pokušao riješiti razlike u stajalištima između Arafata i Koreija a koje se odnose na ovlasti i imenovanje ministra unutarnjih poslova palestinske samouprave.

Sastanak je održan u Ramalahu u nazočnosti Arafata i Koreija.

Mandat Koreijeve krizne vlade istekao je u utorak, ali on još uvijek nije objavio sastav nove vlade zbog nesuglasica u vezi ministra unutarnjih poslova.

Korei je u utorak kazao kako bi njegova buduća vlada trebala imati dvadeset ministara o čijem će se povjerenju glasati idućeg tjedna.

Korei na mjesto ministra unutarnjih poslova želi imenovati generala Nasra Jusefa s čime se Arafat ne slaže.

Korei je također objavio da je spreman sastati se s izraelskim premijerom Arielom Sharonom u još jednom pokušaju deblokade mirovnog procesa.

Prije mogućeg sastanka izraelskog i palestinskog premijera, Izrael je u utorak objavio kako će ublažiti blokadu palestinskih gradova na Zapadnoj obali s iznimkom Jenina i Nablusa.

Pročitajte više