Palestinci raketom dužeg dometa napali Izrael

PALESTINSKI su militanti na Izrael ispalili rakete dužeg dometa kao odgovor na restriktivne mjere palestinskih vlasti i napore SAD-a da zaustavi val nasilja koji ugrožava mirovni proces.

Raketa Qassam-2, koju proizvodi islamska militantna skupina Hamas, jučer je pogodila plažu Zikim, udaljenu osam kilometara od Zapadne obale, no nije uzrokovala nikakvu štete, doznaje se iz izraelskih vojnih izvora.

"Ovo je najdalje zabilježen domet rakete Qassam na izraelski teritorij" , saznaje se iz vojnih izvora.

Napad je uslijedio nakon onoga što je šef palestinske službe sigurnosti, Mohammad Dahlan nazvao "kampanjom mjera sigurnosti koje na Zapadnu obalu trebaju vratiti zakon i red".

Palestinske su snage sigurnosti u subotu zatvorile tunele koje militanti koriste za krijumčarenje oružja iz Egipta na južni dio Zapadne obale te uhitile nekoliko osumnjičenih.

Američki predsjednik George W. Bush, zabrinut zbog vala osvetničkog nasilja do kojeg je došlo u posljednjih tjedan dana, od Palestinca je zatražio da "likvidiraju terorističku mrežu" kao što je mirovnim smjernicama koje je predstavio na Bliskoistočnom sumitom 4.lipnja, propisano.

Njegov izaslanik, John Wolf je u regiji održao niz razgovora nastojeći smanjiti tenziju.

Pročitajte više