PALESTINCI ZABRANILI SKUPINE KOJE POTIĆU NASILJE

Palestinske vlasti zabranile su u nedjelju skupine koje potiču na nasilje i zauzimaju se za promjene pomoću nasilja, učinivši tako korak ka razoružavanju militantnih skupina. L

Ista je zabrana objavljena još 1998., ali je praktički stavljena izvan snage tijekom 33 mjeseci nasilja koji su uslijedili nakon neuspjeha američkih napora radi uspostavljanja trajnog mira između Izraela i Palestinaca.

Palestinska novinska agencija Wafa, koja je prenijela vijest o dekretu, objasnila je kako ga je objavio palestinski predsjednik Yasser Arafat s namjerom da "ponovno potvrdi" dekret o zabrani iz 1998.

Dekretom se između ostalog zabranjuju "ilegalne organizacije koje potiću na nasilje i ohrabruju javnost na promjene kroz uporabu nasilja", te "krše sporazume između PLO-a i stranih zemalja".

Dekret je objavljen nakon što su palestinske vlasti u subotu obećale da će uspostaviti zakon i red u pojasu Gaze.

Izrael je uvjetovao napredovanje u provođenju mirovnog plana mjerama palestinskih vlasti protiv militantnih skupina. Mirovni plan, koji ima američku potporu, predviđa prekid nasilja i osnivanje palestinske države 2005.

Pročitajte više