Palestinske snage sigurnosti zauzele položaje u Gazi

PRIPADNICI palestinskih snaga sigurnosti zauzeli su u petak položaje u sjevernom području pojasa Gaze u nastojanju da se smanje napadi militanata na Izraelce u sklopu plana novog palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa o prekidu nasilja i ponovnom oživljavanju mirovnih pregovora.

Razmještaj snaga sigurnosti promatrači smatraju najjasnijim znakom ponovne sigurnosne suradnje između Izraela i Palestinske samouprave od početka palestinske intifade 2000.

Oko gradova Beit Hanun i Beit Lahiye te ostalih dijelova sjeverne Gaze razmješteno je oko 2.000 pripadnika snaga sigurnosti. Oni će nastojati spriječiti militante u raketnim napadima na židovska naselja i na izrelski teritorij.

Smanjenje krvoprolića ključan je potez u održavanju nade za nastavak mirovnog procesa koju je 9. siječnja probudio Abbasov izbor na mjesto nasljednika Jasera Arafata, s krajnjim ciljem - okončanjem četverogodišnjih sukoba u regiji.

"Ovo je odlično. Nadam se da će konačno početi razdoblje mira i nadam se da će u ovome području prestati krvoproliće", rekao je za Reuters 51-godišnji Abu Tayseer al-Bakhri koji živi na granici s Izraelom.

Promatrači vjeruju da je prvi dobar znak Abbasovih napora da ponovno uspostavi mir u regiji činjenica da od utorka iz područja Gaze nisu ispaljivane rakete ni granate.



Pročitajte više