Pančić se slaže s odlukom da se do donošenja zakona ne objavi popis branitelja koji su dobili stanove ili kredite

MINISTAR hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Ivica Pančić izjavio je danas da u "potpunosti podržava stajalište premijera Ivice Račana i vladinog užeg kabineta da se ne objavi popis branitelja koji su temeljem invalidnosti dobili stanove ili stambene kredite dok se ne izradi zakon po kojem će to biti moguće".

Objavljivanje popisa nedavno je predložio sam Pančić, a Vladi ga je dostavio prošli četvrtak. Na njemu su imena oko osam tisuća osoba koje su temeljem statusa HRVI-a u proteklih nekoliko godina od Ministarstva branitelja dobile stan ili kredit.

"Vjerujem da će vladin prijedlog o izradi zakonskog rješenja kojim će sporno pitanje (objavljivanja popisa) biti regulirano, pridonijeti stvaranju jasne slike u hrvatskom društvu o tome tko je i temeljem čega u posljednjih 10-tak godina ostvario pravo na stan i određena materijalna prava", rekao je Pančić.

Izrazio je uvjerenje da će zakon biti donijet uskoro.

Vladin uži kabinet na današnjoj je sjednici odlučio da ne može biti objavljen popis hrvatskih branitelja koji su zbog invaliditeta dobili stanove i kredite već da se pokuša izraditi zakon koji bi omogućio objavu takvog, ali i drugih popisa, korisnika proračunskog novca.

Ministarstvo branitelja dodijelilo je 25 posto stanova ili kredita od ukupnog stambenog fonda za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, dok je ostatak stanova ili stambenih kredita dodijelilo Ministarstvo obrane (60 posto), te lokalna samouprava.

Pročitajte više