Pančić u Odžaku

REPUBLIKA Hrvatska će i dalje jamčiti isplatu novca stradalnicima rata s prostora BiH, kazao je na današnjem sastanku s predstavnicima stradalničkih udruga, županijskih ministarstava branitelja i skrbi s područja Federacije BiH, ministar branitelja u Vladi Republike Hrvatske Ivica Pančić.

On je napomenuo kako je potrebno učiniti napore da se isplata naknada regulira zakonskim aktima. Objašnjavajući značenja zakonskih propisa, Pančić je ustvrdio kako je potrebno potpisati Sporazum između država kojim bi se definirao status isplata ratnim stradalnicima.

´Razlika drukčije dokumentacije trenutačno je usporila prevođenje stradalnika rata HVO-a iz BiH na skrb Republike Hrvatske, te je nužno potpisati Sporazum, koji će pomoći u izjednačavanju prava na istim temeljima kao i stradalnika rata i branitelja Hrvatske´, kazao je ministar Pančić.

U BiH je potrebno sastaviti radnu skupinu koja bi prikupljala potrebne informacije i prenosila ih do krajnjih korisnika. Istodobno bi ta skupina, po riječima ministra Pančića, trebala prikupiti potrebne obavijesti kako bi se upotpunila baza podataka svih onih koji imaju pravo na tu naknadu. Zakon je pravi način za rješavanje trajnog reguliranja prava stradalnika rata i u Republici Hrvatskoj na njemu radi nekoliko osoba, kako bi izradili zakonske propise koji će vrijediti idućih pedesetak godina, poručio je hrvatski ministar branitelja na konferenciji za novinare danas u Odžaku.

U izaslanstvu RH u Odžaku su bili osim ministra Pančića i pomoćnica ministra za pravne poslove Irena Erstić i veleposlanik RH u BiH Branko Vrbošić.

Pročitajte više