Pankretić: I dalje na snazi zabrana uvoza govedine iz zemalja koje imaju registriran slučaj ´kravljeg ludila´

MINISTAR poljoprivrede i šumarstva Božidar Pankretić izjavio je danas kako će u Hrvatskoj i dalje ostati na snazi zabrana uvoza govedine iz svih zemalja koje imaju registriran slučaj zaraze goveda, dok god se ne procijeni da je rizik od širenja tzv. kravljeg ludila izmijenjen.

Napomenuo je da se sve odluke vezane na zaštitu od širenja kravljeg ludila donose na osnovu preporuka stručnog savjeta za goveđu spongioformnu encefalopatiju životinja. Slijedeća redovita sjednica održat će se 6. studenoga pa će i odgovor Ministarstva poljoprivrede i šumarstva (MPŠ) Europskoj komisiji biti u skladu s preporukom te sjednice Savjeta, kazao je.

Pankretić je to izjavio zamoljen za komentar pisma kojeg je Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva primilo prošli tjedan iz Europske komisije za zaštitu potrošača i sigurnost prehrane, a u kojem se od Hrvatske traži da razmotri mogućnost ukidanja zabrane uvoza živih goveda, mesa i mesnih prerađevina od govedine iz Austrije, Poljske i Finske. Naime, obrazlaže se da je faktor rizika obolijevanja od kravljeg ludila u tim zemljama izrazito nizak. Predstavnici EU smatraju da je broj oboljelih životinja u odnosu na ukupan broj stoke malen, pa da je i rizik od širenja bolesti prilično malen. No, hrvatski propisi, pojašnjavaju iz MPŠ-a, su takvi da su i te tri zemlje stavljene na listu 23 države iz kojih je zabranjeno uvoziti.

"Ne želim govoriti unaprijed kakav bi odgovor Europskoj komisiji mogao biti, ali nema dvojbe da ćemo kod odluke o uvozu govedine iz pojedinih zemalja voditi brigu o sigurnosti prehrane svih hrvatskih građana", rekao je ministar Pankretić.

Također je kazao kako je Ministarstvo do sada primilo već pet pisama sličnog sadržaja od Europske komisije, tako da je i posljednje pismo dio stalne korespodencije s Europskom komisijom za zaštitu potrošača i sigurnost prehrane o pitanju BSE-a.

Pročitajte više