Pao norefedrin vrijedan osam milijuna eura: Od ovog bi se veći dio Hrvatske dobro nadrogirao

ZAJEDNIČKOM suradnjom USKOK-a te hrvatske i kanadske policije, zaplijenjen je ukupno 411 kilogram norefedrina, smjese koja se koristi kao "baza" za miješanje s kokainom, ecstasyjem i amfetaminom. Vrijednost zaplijenjene smjese se procjenjuje na između četiri i osam milijuna eura.

Policija i carinici su još 10. lipnja ove godine, prilikom kontrole jedne kontejnerske pošiljke u Luci Rijeka, na kontejnerskom terminalu Brajdica, pronašli 188 kilograma prekursora norefedrina. Smjesa je bila skrivena u unutrašnjosti tokarskog stroja

Prilikom zaplijene, policija je zamijetila još jedan kontejner istog pošiljatelja, s istom odredišnom adresom i istom deklaracijom tereta. Taj je kontejner hrvatska policija "propustila", ali je dojavila kanadskim kolegama što dva dana kasnije trebaju očekivati u luci u Montrealu. Tako je kanadska policija, u kontejneru koji je 12. lipnja stigao u Montreal, pronašla 223 kilograma iste supstance.

Slučaj se povezuje sa uhićenjem koje se dogodilo svega nekoliko dana prije zaplijene. Naime, 6. lipnja ove godine je u Zagrebu, zbog sumnje da je sudjelovao u krijumčarenju oko 380 kilograma otopine kokaina, pronađene u luci Koper, uhićen jedan direktor tvrtke.

"Najveća zapljena ove vrste prekursora u svijetu"

Krajem rujna je započela kriminalistička obrada kojom je obuhvaćeno osam osoba, a zasad su, protiv dvije osobe, već podnesene kaznene prijave zbog sumnje da su počinili kazneno djelo zloporabe opojnih droga. Jedan od njih je već spomenuti direktor, koji se već nalazi u pritvoru, a drugi je hrvatski državljanin, koji živi u Kanadi i trenutno je nedostupan.

Vitomir Bijelić iz PU primorsko-goranske je rekao kako bi se od zaplijenjenog norefedrina moglo napraviti 1,5 do tri milijuna uličnih doza, što bi značilo da bi se "u jednom trenutku veći dio Hrvatske mogao dobrano izdrogirati".

Tomislav Kralj, načelnik Odjela kriminaliteta droga MUP-a RH, rekao je kako zapljena ovih 411 kilograma norefedrina, "predstavlja najveću do sada prijavljenu zapljenu ove vrste prekursora u svijetu" te kako je ovime prekinuta interkontinentalna krijumčarska ruta.

I.M.
Foto: MUP

Pročitajte više